Törvényességi kifogás és Gy. Németh esete Demszkyvel

2006.12.02. 11:02
Gy. Németh Erzsébet bízik abban, hogy Demszky Gábor végiggondolja főpolgármester-helyettesi jelölésének elutasítását, és egy héten belül egyezségre jutnak. Közben a Fővárosi Közigazgatási Hivatal törvényességi észrevételt tett amiatt, hogy még mindig nincsenek főpolgármester-helyettesek a fővárosban, illetve három kerületben nem választottak alpolgármestereket.
"Én abban bízom, hogy minél hamarabb megállapodunk és elkezdhetünk végre dolgozni" - fogalmazott a szocialista politikus a Magyar Televízió Napkelte című műsorában szombaton.

Gy. Németh normális működésben bízik

Gy. Németh Erzsébet "szerencsétlennek és barátságtalannak" nevezte Demszky vétóját. Mint mondta, a két párt megállapodott abban, hogy a jelöltek személyével szemben nem támasztanak kifogásokat, "mindenki alkalmas arra a munkára, hogy fővárosi képviselőként a város ügyeivel dolgozzon".

Arra a kérdésre, hogy miként képzeli el a közös munkát, ha Demszky Gábor meggondolná magát, azt mondta: 2002-ben vetélytársak voltak a választásom, ezt követően a koalíció mégis normálisan tudott működni.

Gy. Németh Erzsébet a maga részéről cáfolta Demszky Gábor főpolgármester korábbi kijelentését, amely szerint a szocialista politikus polgármester-helyettesként az egészségügyet felügyelné és ebben októberben megegyeztek. Gy. Németh Erzsébet megjegyezte, hogy októberben beszélgetett Demszky Gáborral a város jövőjéről, s már akkor is elmondta, hogy a kultúra és oktatás és a gyermekvédelem területével foglalkozna legszívesebben.

Akkor, arra a kérdésre, hogy az egészségügyet elfogadná-e, azzal válaszolt: tudomása szerint a pártja álláspontja is az, hogy az egészségügyet, mint eddig, a szabaddemokraták vigyék továbbra is - mondta a szocialista politikus.

Demszky nem dolgozna együtt Gy. Némethtel

Demszky Gábor november 28-án emelt vétót a szocialista Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesi jelöltsége ellen. A szocialista frakció vezetőjének, Steiner Pálnak írt levelében közölte: élni kíván a törvényben meghatározott jogával, és arra kérte az MSZP-t, jelöljön más politikust humánpolitikai főpolgármester-helyettesnek.

"A koalíciós pártok összesen 111 posztra, ezen belül 20 kiemelt funkcióra (főpolgármester-helyettes, tanácsnok, bizottsági elnök) jelöltek politikusokat. Ebből a magam részéről 110-et támogatok, egyet azonban nem tudok elfogadni. Nem támogatom, hogy az előttünk álló ciklusban Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettesként vegyen részt a Fővárosi Önkormányzat munkájában" - írta Demszky.

A szocialisták ragaszkodnak Gy. Némethhez

A szocialista frakció azonban eddig ragaszkodott korábbi jelöltjéhez, remélve, hogy a főpolgármester visszavonja levelét, vagy valamilyen ajánlatot tesz. Az egyeztetésekről részletek nem derültek ki. A polgármester álláspontja sem változott. Pénteken határozott nemmel válaszolt arra, hogy nem gondolta-e meg magát Gy. Németh Erzsébet ügyében.

Ugyanakkor a Népszava szerint a koalíciókötés elhúzódása gondot okozhat Budapesten, hiszen a főpolgármester-helyetteseket nem sikerült eddig megválasztani. A Fővárosi Közgyűlés így mulasztásos törvénysértést követ el. Erre a Fővárosi Közigazgatási Hivatal már emlékeztette a fővárost. Forgács Imre, a hivatal vezetője a lapnak elmondta: "miután a testület http://index.hu/politika/belfold/budapest/tardemlos343/ csütörtöki ülésén sem választott legalább egy főpolgármester-helyettest, pénteken törvényességi észrevételt küldött a fővárosi önkormányzatnak.

Hasonló levelet kapott az alpolgármesterek megválasztásával késlekedő I., IV. és X. kerületi önkormányzat is. A tisztségviselők megválasztására Forgács december 31-éig adott haladékot. Ha nem sikerül a választás, végső esetben az Országgyűlés fel is oszlathatja az érintett önkormányzatokat - írja a Népszava.