Kóka János lehet az SZDSZ és az MSZP közös főpolgármester-jelöltje

2005.03.21. 19:16
Gyurcsány Ferenc is támogatja, hogy Kóka János gazdasági minisztert közösen indítsák jövőre a főpolgármesteri posztért - tudta meg az Index. Az MSZP-ben nem lelkesednek az inkább szabad demokrata Kóka indításáért, mert saját főpolgármestert akarnak. A szocialistákat viszont meggyőzheti az, hogy Kóka támogatásáért cserébe Szili Katalin SZDSZ-es szavazatokat is kaphat az államfőválasztáson. Az SZDSZ cáfolja, hogy politikai háttéralkut kötött volna a szocialistákkal.

Az Index információi szerint az SZDSZ esetleg hajlandó lenne támogatni Szili Katalin köztársasági elnöki ambícióit, cserébe viszont azt várja a szocialistáktól, hogy 2006 őszén a koalíció közös főpolgármester-jelöltet indítson az önkormányzati választáson. Közös jelöltként pedig egyre gyakrabban vetődik föl a jelenlegi gazdasági miniszter, a harminchárom éves Kóka János neve.

Hivatalosan még nincs egyeztetés

SZDSZ: nincs politikai háttéralku
"A mai napon olyan hírek jelentek meg a sajtóban, amelyek szerint az SZDSZ Kóka Jánost látná szívesen a koalíció közös főpolgármester-jelöltjeként. Ugyanezen pletykák szerint az SZDSZ Kóka szocialista támogatásáért cserébe megszavazná Szili Katalint államfőnek. A fenti értesülések minden alapot nélkülöznek." - áll az SZDSZ az Indexnek eljuttatott közleményében.
A közlemény hangsúlyozza, a párt többször világossá tette, az államfőjelölést nem tekinti politikai alku tárgyának, valamint Demszky Gábor maximálisan élvezi az SZDSZ bizalmát. "A liberálisok - fogalmaz a közlemény - semmilyen hivatalos, vagy nem hivatalos egyeztetést nem folytatnak a főpolgármester-jelölés kérdéséről koalíciós partnerükkel."
Kóka János életrajza
Kóka János 1972. július 5-én született Budapesten. Nős, egy gyermeke van, a tízéves Bianka. A főpolgármester-jelöltként emlegetett Kóka angolul, németül, franciául és oroszul is beszél, igaz az utóbbi két nyelven csupán alapfokon. Kóka a Semmelweis Orvostudományi Egyetem, Általános Orvostudományi Karán végzett. A miniszteri széket Gyurcsány Ferenc ajánlotta fel neki 2004. őszén, amelyet - otthagyva a Euroweb Internet Szolgáltató Rt. elnöki tisztét - elfogadott.
Az Index úgy tudja, hogy Kóka jelölését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is támogatja, az MSZP tagságát azonban egyelőre még nem informálták az ötletről. "A szocialista párt közös jelöltben gondolkodik a Szabad Demokraták Szövetségével", mondta az Indexnek Molnár Gyula, az MSZP fővárosi elnöke. Molnár szerint a közös jelöltet a szocialisták akarják jelölni, de "Kóka János nem MSZP-s", tette hozzá. Személyi kérdésekről a nyárig nem lesz szó, mondta. Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP frakció vezetője szerint is sok idő van még hátra, hogy a főpolgármester személyéről egyezkedni kezdjenek.

A hétfői Magyar Nemzet meg nevezett forrásra hivatkozva közölte, hogy az SZDSZ-nél az utóbbi hónapokban leamortizált népszerűségű Demszky helyett sokan szívesebben jelölnék a dinamikusnak és ambíciózusnak tűnő gazdasági minisztert.

E feltételezéseknek némileg ellentmond, hogy a miniszert nemrég épp szabad demokrata körökből támadták, mondván, Kókának nincs politikai súlya, nem pártpolitikus, sőt inkább Gyurcsány Ferenc embere, az SZDSZ mégis átengedte neki a kulcsfontosságú gazdasági tárcát.

Féltucat variáció főpolgármester-jelöltre

A fővárosi szocialisták különböző pletykákról meséltek az Indexnek: volt, aki Kuncze Gáborról hallotta, hogy főpolgármester szeretne lenni, volt, aki viszont úgy tudja, hogy ismét Demszky Gábor lesz a liberálisok főpolgármester-jelöltje, de olyan hírek is terjengenek, amely szerint Ungár Klára minapi coming outjára azért volt szükség, mert őt indítaná az SZDSZ, és nem szeretnék, ha akkor derülne ki róla, hogy milyen szexuális preferenciával bír. És persze többen hallottak a Kóka-féle verzióról is.


Kóka János
Úgy tudjuk, Kóka főpolgármester-jelöltségének ára Szili Katalin tavaszi államfővé választása. Szilit a múlt hétig az SZDSZ gyakorlatilag egyetlen politikusa sem támogatta. Az MSZP viszont hajthatatlan, egyre többen ragaszkodnak a jelenlegi házelnök személyéhez. Hiller István hétfőn a szocialista frakció előtt ismét kijelentette, hogy a párt ragaszkodik ahhoz, hogy Mádl Ferenc mandátumának lejártával baloldali elkötelezettségű köztársasági elnöke legyen az országnak.

A gazdasági miniszter szóvivője a hírre reagálva az Indexnek elmondta: még nincs fél éve, hogy Kóka János átvette a GKM irányítását, ami bőven ad elég munkát ahhoz, hogy ne a továbblépéssel foglalkozzon. "Kóka János mindamellett nagyon megtisztelőnek érzi, hogy párton kívüliként és Magyarország legfiatalabb minisztereként felmerült a neve".

Az SZDSZ fővárosi elnöke pletykának nevezte a hírt. Lakos Imre szerint a párt semmilyen formában sem döntött a jelöült személyéről. Horn Gábor koalíciós államtitkár, SZDSZ-es politikus szerint a pártnak van főpolgármestere, akit Demszky Gábornak hívnak, és mindaddig ő is marad, amíg - ti. Demszky - másképpen nem dönt.

Demszky tündöklése és kálváriája

Demszky Gábort 1990-ben választotta meg a Fővárosi Közgyűlés mint az önkormányzati választásokon nyertes SZDSZ területi listájának vezetőjét főpolgármesternek. Az önkormányzati választások második fordulójában ugyanis az SZDSZ 35 százalékot szerzett legnagyobb riválisa, a 28 százalékot elérő MDF előtt, a Fidesz (jelöltjük Ungár Klára, jelenleg SZDSZ-es politikus volt) 18 százalékot ért el. A választások után az SZDSZ és a Fidesz megállapodott arról, hogy Demszkyt támogatják.

A következő három önkormányzati választáson, ahol már közvetlenül választották meg a polgármestereket, Demszky nem akadt olyan kihívóra, aki igazán megszorította volna. A főpolgármesternek 1994-ben és 1998-ban is az egyesült jobboldal (előbb csak az MDF és Fidesz, 1998-ban már a kisgazdák és a KDNP) jelöltjével, Latorcai Jánossal kellett megmérkőznie, az MSZP Baráth Etelét indította. Demszky 36, Latorcai 28, Baráth pedig 26 százalékot szerzett.

1998-ban elsöprő többséggel győzte le Demszky (58) Latorcait (38), miután az utolsó pillanatban az MSZP visszaléptette jelöltjét, Katona Bélát.

2002-ben bár Medgyessy Péter miniszterelnök és az MSZP elnöke, Kovács László megállapodtak abban, hogy az MSZP ismét támogatja Demszkyt, ha a főpolgármester elfogadja Gy. Németh Erzsébetet az MSZP jelöltjét alpolgármesternek. A budapesti MSZP azonban nem ment bele az alkuba, és ragaszkodott a többnyire ismeretlen frakcióvezetőhöz. A pártpolitikusokból kiábránduló Fidesz a sportdiplomata, függetlenségét erőteljesen hangsúlyozó Schmitt Pált jelölte. A minden eddiginél költségesebb kampányok rekordszámú választót csábítottak az urnákhoz, akik többsége ismét Demszkyre (47 százalék) voksolt, míg Schmitt 36 százalékot, Gy. Németh Erzsébet pedig csupán 13 százalékot szerzett.

Tizenhárom évnyi, gyakorlatilag töretlen népszerűségű főpolgármesterkedés után 2004-ben leáldozni látszott Demszky csillaga, hiszen zűrös tavasz kezdődött: előbb a fővárosi utakat elborító kátyúk ellen tülköléssel tiltakozók csaptak hangzavart, majd elvették a gyorshajtó főpolgármester jogosítványát. Majd kiderült, hogy az FKF Rt. áron alul ad bérbe számára egy luxusterepjárót a szolgálati Audi mellé.

Aztán nyár közepén kipattant horvátországi nyaralójának ügye, aminek megvásárlására és felújítására többen kevesellték a főpolgármesteri fizetést, ráadásul később egy horvát lap arról írt, az adóhivatal is vizsgálódik a nyaraló körül. Az EP-választások előtt jó támadási felületet adott, amikor tornádóval riogatott, majd csak hosszas huzavona adta át a városvezetéssel összeférhetetlen brüsszeli EP-képviselői tisztségét Az ősszel aztán elvesztette Atkári János főpolgármester-helyettest, éveken át megbízhatónak bizonyult jobbkezét. Végül december elején kiderült, lánya lakásigénylést nyújtott be a XI. kerületi önkormányzathoz szociális alapon. A Szonda Ipsos legutóbbi felmérése szerint Demszky Gábor népszerűsége zuhant a legnagyobb mértékben az elmúlt évben.