Jövő héten indulhat a második fúrópajzs

2007.05.07. 14:41
Három hét késéssel, jövő héten indulhat a 4-es metró második alagútjának fúrása, a pontos dátumot a már működő fúrópajzs tapasztalatai határozhatják meg. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes szerint a főváros csak akkor kötelezhető a napi 25 millió forintos kötbér kifizetésére az alagútfúró Bamco konzorciumnak, ha az önkormányzat hibájából állna az alagútfúrás.

Várhatóan május 14-én vagy 17-én kezdi meg munkáját a 4-es metró második alagútját fúró szerkezet az Etele téren, közölte a BKV Zrt. kommunikációs igazgatója, Regőczi Miklós hétfőn.

Elmondta, hogy az április eleje óta dolgozó első fúrópajzs munkája idején szerzett tapasztalatok függvényében indul a második fúrópajzs. Menet közben ugyanis jelentkezhettek olyan "finomhangolási problémák", amelyeket figyelembe vehetnek a második fúrópajzs munkájánál.

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes szerint előbb kezdi meg munkáját a második fúrópajzs, a pontos időpont azonban még nem ismert, tette hozzá. A főpolgármester-helyettes közölte azt is, hogy csak akkor kellene napi 25 millió forintos kötbért fizetnie a fővárosi önkormányzatnak az alagútfúró Bamco konzorciumnak, ha a főváros hibájából állna az alagútfúrás.

A 4-es metró első alagútjának fúrása április 3-án kezdődött az Etele téren. A tervek szerint a két fúrószerkezet 25 hónap alatt érne a Baross térre. Az első fúrószerkezet indításakor a főváros vezetői azt közölték, hogy három hét múlva indul a második pajzs. Demszky Gábor főpolgármester egy április 24-i tájékoztatón azt nyilatkozta, hogy nem okoz gondot az, ha a második fúrószerkezet később indul a tervezettnél.