Felépült Demszky adriai nyaralója

2004.07.23. 09:00
A Blikk szerint az európai parlamenti választások után Demszky Gábor az Adria-parton, Abbáziától harminc kilométernyire lévő nyaralójában adott partit párttársainak és barátainak. A lap becslése szerint a főpolgármester új üdülőháza 100 milliós forgalmi értéket képvisel.
A Blikk szerint az elmúlt hetekben az Abbáziától harminc kilométernyire, egy isztriai kisfaluban, közvetlenül a tenger fölött egy romos ház alapjaira felépült új üdülőházában töltötte szabadságát a főpolgármester. A bulvárlap szerint a 130 négyzetméteres nyaralóban buliztak az EP-választást követően Demszky Gábor párttársai is.

Még olcsón vette

A lap szerint az eddig titokban tartott épület százmilliót is érhet. Demszky Gábor még a horvát tengerparton bekövetkezett ingatlanár-robbanás előtt, 2002-ben olcsón, ötmillió forintnak megfelelő valutáért jutott egy romos házzal együtt a telekhez. A ház másfél év alatt készült el, s bár vezetékes víz nem jut el odáig, lajtos kocsi hordja fel. Az isztriai stílusban épült nyaralót ennek ellenére pázsit veszi körül, az épületet magát pedig éjszaka földbe rejtett reflektorok világítják meg. A Blikk kérdésére a városháza sajtóosztályán elmondták, hogy a főpolgármester és családja valamint négy barátja egy öt házból álló kis falut vásárolt meg. A Kusari nevű település házainak megvételét családi kölcsönökből és ingatlaneladásokból fedezték.

Nem volt rájuk vevő

Demszky Gábor a sajtóhírek nyomán internetes oldalán tett közzé néhány információt a nyaralóvásárlásról. A főpolgármester azt írja, hogy Zágráb fõpolgármesterének vendégeként járta a környéket, amikor megmutatták neki a több száz éves romos házakat, amelyek annak ellenére megtetszettek neki, hogy teljesen lakatlanok voltak és a vezetékes víz hiánya, valamint a rossz megközelítési lehetőség miatt hosszú idõ óta nem volt rájuk vevõ. Demszky szerint fontos szempont volt, hogy a hazai ingatlanárakhoz mérten is igen olcsón lehetett megszerezni az épületeket. Demszky leszögezi, hogy a lapokban megjelent fotón szereplő épület csak részben az ő tulajdona: "Én magam 130 m2-nyi épületrészt vásároltam meg 19250 euroért, melyre a családi ingatlanok eladása jelentette a fedezetet. Az épületek felújítása azóta is tart, elõreláthatólag két év múlva fejezõdnek be a munkálatok."

Félrevezető névhasználat

A Fidesz fővárosi frakciója rögtön hat kérdést intézett a főpolgármesterhez a vásárlás részleteiről. A frakció többek között arra kiváncsi, hogy "miért írta többször is vagyonbevallásában félrevezetően a nyaralóhelye nevét Kusari helyett Kustori községnek? Valójában hol található az ingatlan? Vagyonbevallásában hol található esetleges további téves adat?"