Tíz perc elsötétítés Frei bérgyilkosos műsora miatt

2007.07.12. 09:01
A kiskorúak fejlődését veszélyeztette Frei Tamás legendás bérgyilkosos riportja. A moszkvai zöldségessel készített interjú ajánlója pedig a szükségesnél erőszakosabbra sikerült, így hat évvel a történtek után az RTL Klub tíz percre elsötétül, írja a Magyar Nemzet.

"Legyenek részesei egy kockázatos kalandnak! Tartsanak Frei Tamással Moszkvába! Bérelkék fel vele együtt azt a bérgyilkost, aki egymillió dollárért még a magyar miniszterelnököt is megölné!" - hirdette az RTL Klub Frei Tamás a Riporter című műsorűnak 2001. április 23-i adását. Hat év pereskedés után a bíróság jogerős ítélete szerint ezzel megsértették a médiatörvényt.

A kalandos életű műsor - mint kiderült, Frei Moszkvában nem egy bérgyilkossal, hanem egy zöldségessel interjúzott, akinek sejtése sem lehetett a bérgyilkosok világáról - miatt az RTL Klubot ötmillió forint kötbér megfizetésére és a műsor tíz perces felfüggesztésére büntette a Fővárosi Ítélőtábla, írja a Magyar Nemzet.

A magyar média egyetlen szereplője sem engedheti meg magának, hogy lehetséges gyilkosság célpontjaként bárkit megjelöljön, idézi az ítélet indoklását a Magyar Nemzet. Azaz az ítélet csupán formai szempontokat vett figyelembe, a műsor állításainak valóságtartalmát nem vizsgálta.

Így az ítélet további részében is csak a bérgyilkosság bemutatásának helytelen voltáról értekezett a bíróság. Kiemelték, hogy a csatorna "a fokozott hatás érdekében" a szükségesnél több alkalommal és hangsúlyosabban jelentítette meg az erőszakot az egyes emberölési módoktól az áldozatok eltüntetéséig - azaz a műsor, amit 23 óra előtt sugároztak, ártalmas volt a kiskorúak személyiségfejlődésére.

Az ügyben az ORTT egyébként már 2001-ben ítéletet hozott, ezt támadta meg az RTL Klub a bíróságon. A csalás miatt a csatorna bocsánatkérésre kényszerült, Freit pedig kirúgták. Igaz, a riporter egy év után a újra műsort kapott a rivális TV2-nél, és azóta is zavartalanul készíti műsorait például a világ gazdagjairól és afrika négerjeiről.