Viperaméreg elleni szérum miatt rúghatták ki a főgyógyszerészt

2007.04.27. 12:19
Menesztették Antal Csaba országos tiszti fõgyógyszerészt. A felmentés oka valószínűleg az volt, hogy a Magyarországon élõ viperafajok marása elleni szérumból nem volt készletezés, és a tiszti fõgyógyszerész csak néhány nappal korábban jelezte, a még raktáron lévõ gyógyszer felhasználhatósági ideje április 30-án lejár.

Az új egészségügyi miniszter által menesztett Antal Csaba nem érzi magát hibásnak. Horváth Ágnes miniszter pénteken a Napkeltében azt mondta, menesztés oka az volt, hogy egy bizonyos gyógyszerből nem volt készletezés Magyarországon. Hozzátette, az igazi probléma az, hogy a tiszti főgyógyszerész csak néhány nappal korábban jelezte, a készletek felhasználhatósági ideje lejár.

Antal Csaba az Infó rádiónak adott interjújában azt érzékeltette, hog alighanem a viperamarás elleni szérum ügye állhat a háttérben. Azt mondta, hogy viperamarás elleni szérummal kapcsolatban õ még április 16-án levelet írt a szaktárcának, amiben jelezte, hogy rendezni kell a szer jogszabályi hátterét.

A volt fõgyógyszerész szerint a közforgalmú gyógyszertárakból a felhasználó csak olyan gyógyszerekhez fér hozzá, amelyek Magyarországon forgalomba hozatali engedéllyel rendelkeznek. Ennél a szérumnál ez hiányzik. Hozzánk ez a szer csak egyedi importengedéllyel kerülhet be.

Antal állítólag azt is érzékeltette a miniszternek írt levelében, hogy ideális esetben a közforgalmú gyógyszertárakat (amelyek a szérumot nem tudják beszerezni) a szérum készleten tartása alól mentesíteni lehetne. A sürgõsségi ellátást végzõ kórházakat pedig kötelezni kellene a szérum készletben tartására, hiszen bármikor "beeshet hozzájuk" egy viperamart beteg. Horváth Ágnes egyelõre nem véleményezte ezt a problémát.

Antal Csaba ezek után a közép-magyarországi fõgyógyszerészi posztra kerül, a tiszti fõgyógyszerészi posztot pedig a jelenlegi fõvárosi vezetõ, Bódis Lászlóné veszi át.