Gyurcsány verejtékes egészségügyi reformot ígért

2006.09.06. 09:30
Nem ígért könnyű átmenetet Gyurcsány Ferenc és Molnár Lajos az egészségügyi szakma képviselőinek tartott keddi fórumon. A kormányfő kijelentette: hiába szeretnének béremelést adni a traumatológusoknak, ha egyszer erre nincs pénz. Gyurcsány kiállt Molnár Lajos mellett, aki szerinte egy „kamikaze minisztériumot” vezet.

„Nehéz átjutni a túlsó partra, de ha átjutunk, jobb, igazságosabb, kevesebb hazugsággal terhelt egészségügyünk lesz”. „Ha még a folyó innenső oldalán állnánk, gondolkodhatnánk, hogy átmegyünk-e, de már a folyó közepén állunk és nyakig ér a víz, nem tehetünk mást, mint hogy átmenjünk”.

Nehéz évek

Az egészségügyi szakma képviselőinek tartott keddi fórumon az első mondattal Gyurcsány Ferenc próbálta érzékeltetni a reform halaszthatatlanságát, képes beszédét pedig Molnár Lajos egészségügyi miniszter fűzte tovább a még drámaibb képpel.

A miniszterelnök egyértelművé tette: az egészségügyben nincs több pénz. Legfeljebb az évi mintegy 1500 milliárd forint hatékonyabb elköltésén érdemes gondolkozni, a pazarlás és a párhuzamosságok megszüntetésén. Sokkal tisztességesebb azt mondani, hogy az elkövetkező egy másfél-két év nehéz lesz – fogalmazott Gyurcsány.

A fórumon hozzá is lehetett szólni, de a felszólalásokból nem nagyon voltak érzékelhetők az elmúlt hetek, hónapok nagy feszültséget kiváltó egészségügyi vitái. A megszólalók többsége inkább aktuális problémákat vetett fel, s nem vitatta a reform szükségességét, sőt többen támogatásukat is felajánlották.

Nincs pénz

Golub Iván, a Kórházszövetség elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy július elseje óta a kórházak forrásai 20-25 százalékkal csökkentek, s így a rendszer teljes összeomlása fenyeget.


Fotó: Barakonyi Szabolcs

Erre válaszul a kormányfő és az egészségügyi miniszter is megerősítette, hogy fontosnak tartják a jelenlegi „finanszírozási anomáliák” kezelését. A cél az, hogy a kórházak megőrizzék működőképességüket, s ez ne legyen akadálya a reformnak.

A fórumon természetesen szóba került a traumatológusok helyzete is, akik a rendkívül alacsony (600-800 forintos) ügyeleti díjak miatt októbertől csak a törvény szerinti túlmunkát hajlandóak teljesíteni, s ez több helyütt az ellátást veszélyeztetheti.

Kamikáze minisztérium

Fekete Károly, a traumatológiai szakmai kollégium képviseletében azt kérte: az egészségügyi tárca folytassa a tárgyalást a baleseti sebészekkel, mert a béremelésüket valóban meg kell oldani. Gyurcsány Ferenc nem vitatta a traumatológusok igazságát, válasza azonban egyértelmű volt: a kormány nem tud több pénzt adni béremelésre, mert nincs.

Gyurcsány Ferenc a mintegy kétórás fórum végén az egészségügyi reform kapcsán kiállt Molnár Lajos tárcavezető mellett. A kormányfő szerint az egészségügyi tárca szinte lehetetlen küldetést vállalt, ezért kijár neki a „kamikáze minisztérium” megnevezés.

A miniszterelnök kijelentette: írhatnak jogos kritikákat százával a minisztériumnak a reformról, ellenzéki képviselők naponta követelhetik Molnár Lajos lemondását, „amíg a fő irány megy előre”, ő megvédi és támogatja miniszterét a reform végrehajtásában.