Gyurcsány felajánlotta lemondását

2004.08.01. 14:47
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter vasárnap felajánlotta lemondását a kormányfőnek. Szombaton Bárándy Péter igazságügyi miniszter jelezte, hogy távozik, ha nem folytathatja az igazságügyi reformot. A hétfőn munkába álló Medgyessy Péter hétfőre tanácskozásra hívta a szocialista vezérkart.
Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter felajánlotta lemondását a kormányfőnek vasárnap. A politikus az MTI-nek elmondta, hogy lemondását Medgyessy Péterrel való személyes találkozója alkalmával ajánlotta fel. Gyurcsány Ferenc közölte, hogy Medgyessy Péter a lemondással kapcsolatban augusztus végén, a tervezett kormányátalakítással egy időben hozza meg döntését.

Gyurcsány a négyszemközti találkozóról

Gyurcsány Ferenc a kormányfővel négyszemközt folytatott, egyórás beszélgetés tartalmáról szólva kifejtette, hogy a lemondás felajánlásának nincs köze a sportirányításhoz és a minisztériumhoz. A politikus a köztévé TeleSport című műsorának nyilatkozott. Meggyőződése szerint a kormányfő és közte olyan politikai jellegű konfliktus feszül, amely a kormány stabil működésének az útjában állhat. "Úgy érzem, a miniszterelnök részéről a bizalom nem a régi, ezért tettem egy gesztust, ha úgy tetszik, adtam egy biankó csekket a miniszterelnöknek, amelyet ha akar, kitölt, ha nem, összetép és eldob" - fogalmazott a miniszter.

A tárca vezetője jelezte: "Nem lehet megállapítani, hogy végérvényesen megkopott a bizalom, vagy csak részben, ami áthidalható" Szavai szerint nem lefutott a miniszterség, amit az is mutat, hogy a kormányfő nem rögtön döntött a lemondása elfogadásáról, hanem egy hónapot kért döntésének meghozásához. A miniszter egyértelműsítette, hogy bizalma, együttműködési kézsége töretlen Medgyessy Péter felé, tudna vele a jövőben is együtt dolgozni. Gyurcsány Ferenc újságírói kérdésre válaszolva cáfolta, hogy miniszterelnöki ambíciói lennének. Kijelentette, hogy 2006-ig sportminiszter szeretne maradni. A miniszter nem bocsátkozott részletekbe arra vonatkozóan, hogy a felajánlás elfogadása esetén mihez kezd. Annyit árult el, hogy politikus kíván maradni.

Gyurcsány már korábban közölte, kész távozni

A sportminiszter már a múlt héten jelezte, kész megválni tisztségétől. "A dolog egyszerű. A miniszterelnök úr hazajön, és megkérdezem tőle, van-e bizalma irántam. Ha azt mondja, hogy nincs, akkor felajánlom a lemondásomat. Ha van, akkor dolgozunk tovább" - válaszolta a miniszter a Népszabadságnak arra a kérdésére, hogyan érzi, megvonta-e tőle a bizalmát Medgyessy.

Gyurcsány Ferenc ugyanakkor cáfolta azt a feltételezést, hogy ő maga szivárogtatta ki a menesztéséről szóló hírt. "Nem vagyok én bolond. Pártkongresszus előtt, költségvetési vita kezdetén melyik miniszter kíván bizalmatlanságot személye körül?" - kérdezett vissza.

A Gyurcsány menesztéséről szóló első hírek július közepén jelentek meg, ám arról a szocialista párton és kormányzati körökben is megoszlanak a vélemények, kinek állt érdekében a kiszivárogtatás. A sportminiszter utódaként Mesterházy Attilát, a sporttárca politikai államtitkárát emlegtik.

Szövetségesből vetélytárs

A legtöbbször hangoztatott vád a miniszter ellen a menesztés hírét kiszivárogtató Népszabadság közlése szerint, hogy keveset törődik a tárcával, annál többet saját imázsépítésével - szívesen fejti ki nézeteit nagy nemzeti kérdésekről, vagy éppen a szociáldemokrácia jövőjéről, kritizálja a kormányzati munkát. A lap információi szerint az utóbbi időben a kormányfő úgy érezte, hogy Gyurcsány bíráló hangneme már nem segíti, hanem gátolja a kormányzati munkát.

Bárándy is távozhat

Bárándy Péter igazságügyi miniszter szombaton a Népszavának azt nyilatkozta, távozik posztjáról, ha nem folytatódhat az igazságügyi reform. "Attól tartok, hogy a jövőben a költségvetési szempontok oly mértékben prioritást kapnak, ami felülírhatja az én területemet érintő programot. Ez nyilvánvalóan bizonyos ütközéshez vezethet. Erre még nem volt példa, így ez a nézeteltérés akármerre eldőlhet. Vannak olyan alapvetések az igazságszolgáltatásra vonatkozó programban, amelyek nélkül én nem tudom elképzelni a saját munkámat ebben a pozícióban" - mondta a miniszter a napilapnak.

Ugyancsak a szombati Népszava közölt terjedelmes cikket a várható kormányátalakításról. A napilap szerint a hétfőn munkába álló miniszterelnök hétfőre összehívta a szocialista párt vezérkarát. A lap szerint a megbeszélésre hivatalos Kovács László, Lendvai Ildikó, Szili Katalin, Kiss Péter, Szekeres Imre, Hiller István, Lamperth Mónika és Burány Sándor is. A lap szerint a tanácskozást azért hívta össze a kormányfő, mert elkötelezett abban, hogy véget vet a kormány pozícióját és az MSZP belső helyzetét rontó kritikáknak.

Medgyessynek elege lett

A Népszava úgy tudja: a miniszterelnöknek "elege lett" abból, hogy az MSZP-n belüli utódlási harcok a kormány működését is befolyásolják. A lap úgy tudja, a kormányfő szándékai szerint már a jövőhéten "zárják a sorokat". A Népszava cikkében arra is utal, jelentős feladatok várnak a kormányfőre, döntenie kell a kormányátalakításról, de rá vár a büdzsé elfogadtatása, az új EU-biztos kijelölése és az új országos rendőrfőkapitány megtalálása is. A Népszava azt valószínűsíti, hogy komolyabb kormányátalakításra nem kerül sor, csupán Guyrcsány Ferencnek kell távoznia és arról várható döntés, hogy ki lesz Juhász Endre integrációs miniszter utóda.

Ellenzéki reakciók Gyurcsány bejelentésére
A Magyar Demokrata Fórum felelőtlen és kifejezetten káros lépésnek tartja, hogy Gyurcsány Ferenc Gyermek-, ifjúsági és sportminiszter miniszter az olimpia előtt ajánlotta fel lemondását, ezzel önmagáról állított ki bizonyítványt - mondta Gémesi György. "Mindenesetre az olimpia előtt néhány nappal nem szerencsés a kormányzat sportért felelősséggel tartozó tagjának lemondania" - fogalmazott az ellenzéki politikus. Hozzáfűzte: "ezzel zavart és bizonytalanságot kelthet a felkészülés utolsó stádiumában, veszélyeztetve a magyar csapat eredményes olimpiai szereplését".

A Fidesz szerint a Medgyessy-kormány egyre több tagja azért próbál menekülni a kabinetből, mert nem akarnak felelősséget vállalni tevékenységük katasztrofális következményeiért, közölte a Fidesz szóvivője. Révész Máriusz szerint a kormányban az elvesztett európai parlamenti választás után bizalmi válság van kialakulóban.

Szalay Ferenc, a Fidesz ifjúsági- és sportkabinetjének vezetője MTI-nek adott nyilatkozatában galádságnak nevezte, hogy Gyurcsány Ferenc gyermek-, ifjúsági és sportminiszter felajánlotta lemondását miniszteri posztjáról. Szerinte ezzel a lépéssel a szocialista politikus az olimpiai csapat helyettes vezetőjeként az athéni játékok megkezdése előtt két héttel cserbenhagyja a magyar sportot. Szerinte Gyurcsány Ferenc olyan alkuba kívánja bocsátani miniszteri megbízatását, ami a későbbiekben a lehetséges pártelnöki pozícióját erősítheti. "Ezzel a miniszter bizonyította, hogy a kabinetben ő a leggyengébb láncszem " - jelentette ki Szalay Ferenc.