Újabb drogfogyasztó önfeljelentők a rendőrségen

2005.03.30. 14:36
Folytatódott a Kendermag Egyesület polgári engedelmességi mozgalma. Szerdán hárman személyesen adták fel magukat a rendőrség Teve utcai palotájában, többen pedig írásban jelezték, hogy drogot fogyasztottak.

A fogyasztók rendőrségi üldözése ellen múlt héten indított polgári engedelmességi mozgalom újabb fejezetéhez érkezett, szerdán tucatnyi egykori és jelenlegi drogfogyasztó ment el a rendőrségre vagy tett bejelentést papíron arról, hogy drogot fogyasztottak. A múlt héten a Kendermag Egyesület három tagja tett feljelentést önmaga ellen kábítószer-fogyasztás miatt, ezzel tiltakozva az ellen, hogy noha "a politikusok" többször is kinyilvánították, nem tekintik bűnözőnek a drogfogyasztókat, a rendőrség az elmúlt hetekben szórakozóhelyeken és magánlakásban ütött rajta fiatalokon. Bővebben> > >

Szülők is beismerik

Az egyesület tagjait követve, szerdán újabb három önfeljelentő kereste fel a rendőrséget és számolt be arról, hogy fogyasztottak már kábítószert. Juhász Péter, az egyesület szóvivője pedig öt írásbeli nyilatkozatot nyújtott át a rendőrségnek. Ezeket olyanok írták, akik nem kívántak a média figyelmének középpontjában feljelentést tenni önmaguk ellen, illetve el akarták kerülni a rendőrségi tortúrát. Egy fiatalkorú fiú saját szüleinek évekkel ezelőtti kenderfogyasztásuk miatt tett önfeljelentését is átadta az egyesület szóvivőjének.

Értelmetlen gyakorlat

A rendőrök az önfeljelentőktől, csakúgy mint a múlt héten, vizeletmintát vettek. Ezeket néhány héten keresztül vizsgálják, és az eredmények ismeretében tesznek további lépéseket. A Kendermag Egyesület hat héten keresztül tartó mozgalma májusban kendernapi rendezvénnyel zárul. Addig reményeik szerint mások is csatakoznak felhívásukhoz, amellyel céljuk, hogy felhívják a figyelmet az értelmetlen rendőrségi gyakorlatra" - írják honlapjukon elérhető felhívásukban.

Újabb diszkórazzia Békés megyében

Vasárnap éjjel Vésztőn, a Piactér utcában ellenőriztek egy szórakozóhelyet a rendőrök, áll a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság szerdai közleményében. A Szeghalmi Rendőrkapitányság tizenkét rendőre, és a megyei főkapitányságról további tíz egyenruhás vett részt az ellenőrzésben. Rajtuk kívül az akció parancsnokai, néhány bűnügyi területen dolgozó szakember és egy rendőrorvos is jelen volt. A diszkóba éjjel fél kettő körül megérkező egység teljesen átvizsgálta a helyiséget és ellenőrizte az éppen akkor ott szórakozó mintegy kétszázötven fiatalt.

A rendőrorvos a társaságban több mint harminc főt talált, akiknél indokoltnak látta a kábítószerfogyasztást jelző gyorsteszt elvégzését. A tesztek négy esetben hoztak pozitív eredményt. Őket előállították, majd vizeletmintát vettek tőlük és a mintákat szakértői vizsgálatra küldték. A rendőrök a szórakozóhelyet is átvizsgálták, de a helyiségben kábítószert vagy kábítószergyanús anyagot nem találtak. Legutóbb március 13-án volt hasonló razzia, akkor egy békéscsabai diszkót szálltak meg a drogfogyasztók után kutató rendőrök.

A kormány elfogadta a New York-i Egységes Kábítószer Egyezmény, illetve a Bécsi Pszichotrop Egyezmény hatályos szövegének kihirdetéséről szóló előterjesztést, így május 31-ig bekerülhet a Büntető törvénykönyvbe a kábítószer fogalmának definíciója - közölte a kabinet szerdai ülését követő sajtótájékoztatón László Boglár. A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy az alkotmánybíróság tavaly decemberben 2005. május 31-i hatállyal megsemmisítette a drogtörvény egyes rendelkezéseit, köztük azt is, amely nevesíti a Btk.-ban a kábítószer fogalmát.