Szabad bejárása volt Kulcsárnak a kancelláriára

2003.08.02. 10:39
A MeH Humánpolitikai Államtitkársága által kiadott állandó belépője volt a kancelláriára Kulcsár Attilának, a K&H Equities sikkasztással gyanúsított befektetési tanácsadójának - állítja a Magyar Nemzet szombati számárában. A lap szerint - ahogy az összes többi hasonló belépőn - hologram és sorszám is volt. Az állandó belépő 2002-től 2006-ig lett volna érvényes. A kancellária vezetése meglepődött. A lap megtudta azt is: tanúként hallgatták ki a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárt.
A kormányváltás után Kulcsár Attila, a K&H Bank Rt. sikkasztással gyanúsított ügyvezető igazgatója fényképes, névre szóló igazolványt, s ezzel szabad bejárást kapott a Miniszterelnöki Hivatalba - értesült a Magyar Nemzet.

A lap birtokába került Kulcsár Attilának a Miniszterelnöki Hivatalba (MeH) szóló állandó arcképes igazolványa, amelyet 2002-ben, a kormányváltás után állítottak ki a jelenleg Bécsben kiadatási õrizetben lévõ bróker részére. A B-028-as sorszámú, 2006-ig érvényes igazolvány szerint Kulcsár a nemrégiben megszűnt humánpolitikai államtitkársággal volt kapcsolatban.

Ennek élén a Medgyessy-kormány megalakulása után Kodela László állt helyettes államtitkárként, aki a MeH áprilisi átszervezése után a Magyar Hivatalos Közlönykiadó elnök-vezérigazgatója lett.

A Magyar Nemzet úgy tudja, Kulcsár Attila kiemelt ügyfelei között van Kodela is. Ahhoz, hogy valaki a Miniszterelnöki Hivatal fényképes, állandó igazolványát megkapja, valamilyen jogviszonyban kell állnia a kormányszervvel.

Tanúként hallgatták meg Tóth Andrást

A Magyar Nemzet információja az is, hogy a brókerbotrány kapcsán bűnpártolással gyanúsított Bácskai János ügyében tanúként hallgatták ki Tóth Andrást, a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokért felelős államtitkárt.

Bácskai János tábornok ellen a brókerbotránnyal öszszefüggésben indult büntetőeljárás három, Kulcsár Attilával folytatott telefonbeszélgetésének jegyzőkönyve alapján. Azt nem tudni, Bácskai vagy Kulcsár telefonját hallgatták le, és arról sincsenek információik, hogy a kettőjük beszélgetése miről szólt.

Gál J. Zoltán: a MEH-ben nem tudtak a belépőről

A Miniszterelnöki Hivatal vezetői nem tudtak arról, hogy Kulcsár Attila MeH-belépővel rendelkezett - mondta a kormányszóvivő az MTI-nek szombaton.

Kiss Péter kancelláriaminiszter utasította a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkárát, hogy vizsgálja felül az elmúlt években kiadott hivatali belépőket, illetve azok kiadásának rendjét - tette hozzá Gál J. Zoltán.

A sajtóhírek alapján végzett gyors vizsgálat azt derítette ki, hogy Kulcsár Attila valóban rendelkezett belépővel, amelyet több mint egy évvel ezelőtt állított ki számára Kodela László, a humánpolitikai államtitkárság vezetője. Ezt a részleget Kiss Péter kora tavasszal megszüntetette, és vezetőjét ezzel egy időben pozíciójából leváltotta.

A szóvivő azt is elmondta, a belépők kiadásának nem feltétele a MeH-hel kötött bármilyen jogviszony, ahhoz elég egy adatlap kitöltése és a belépők kiadására jogosult vezető aláírása.

"Kulcsár Attilát a belépőn kívül semmi nem köti a Miniszterelnöki Hivatalhoz" - hangsúlyozta Gál J. Zoltán, aki szerint az "érdekes kérdések" közé tartozik ugyanakkor az, hogyan kerülhetett a belépő a Magyar Nemzethez.