Nem nyomoz a rendőrség a Matula Magazin ügyében

2004.10.29. 15:03
Nem indult semmiféle eljárás a Matula Magazinban megjelent, MSZP-s politikusokat csoportszexben szerepeltető fikciós cikk miatt. Legfeljebb Lamperth Mónika tehetne személyiségi jogi lépéseket, amennyiben polgári peres eljárást akarna kezdeményezni az online lap ellen.
"Ez legfeljebb magánjogi ügy, az Országos Rendőr-főkapitányság semmilyen szinten sem foglalkozik az üggyel, nincs se feljelentés, se eljárás" - mondta pénteken délután az Index Matula Magazinnal kapcsolatos érdeklődésére Garamvölgyi László.

Az ORFK kommunikációs igazgatója egy héttel azután adta ezt a tájékoztatást, hogy a Népszava múlt pénteki cikkében az jelent meg, hogy "gyomorforgató írás" olvasható a belügyminiszterről a Matula Magazinban, ami miatt a "rendőrség és a belügyi tárca illetékesei" már foglalkoznak az üggyel, és "nem kizárt, hogy polgári- vagy büntetőeljárást indítanak a Matula Magazin készítői ellen".

Korábban megkérdeztük Orodán Sándort, a Belügyminisztérium szóvivőjét is, aki határozottan elzárkózott attól, hogy bármilyen módon is nyilatkozzon erről a "méltatlan és trágár" ügyről. Szavaiból az derült ki, hogy hivatalból nem indul semmiféle eljárás, a minisztérium a továbbiakban nem kíván foglalkozni ezzel, egyedül Lamperth Mónika tehetne személyiségi jogi lépéseket, amennyiben polgári peres eljárást akarna kezdeményezni a Matulában megjelent írás miatt. Az, hogy a miniszter vesz-e valamikor jogi elégtételt az őt ért sérelem miatt, kizárólag az ő magánügye, tette hozzá a belügyi szóvivő.

A Nemzeti Nyomozó Iroda internetes csoportja sem kapott hivatalos felkérést, hogy szakértői szemmel vizsgálja a kéthetente frissülő online lapot, tudtuk meg a hét folyamán Horváczy Emesétől, az NNyI szóvivőjétől, aki elmondta, hogy a nyomozó irodánál sem folyik vizsgálat a múlt héten kipattant botrány miatt.