Valér
4 °C
8 °C

Andrassew Iván közleménye Matula-ügyben

2004.10.23. 17:47
2004. október 20.-án kaptam egy levelet, amely fölhívta a figyelmemet a matula.hu egyik írására (Homoki-Szabó Attila - A test vasmarokkal kiadott parancsa). Elolvastam. 22:48-kor küldtem egy magánlevelet a szerzőnek. Ebben csak ennyi volt: „Kedves Attila, azt hiszem, túlléptél valami határt. Iván”.

Ezt a levelet előbb a matula.hu, majd az Index összefüggésbe hozta egy Népszava-cikkel, amit Szalay Tamás Lajos jegyzett. Kollegám arról számol be, hogy „A rendőrség és a belügyi tárca illetékesei már foglalkoznak annak az internetes újságnak az ügyével, amelyben gyomorforgató írás jelent meg a belügyminiszterről - értesült lapunk.” (stb.)

Tekintettel arra, hogy Homoki-Szabó kollegának küldött magánlevelemben a magánvéleményemet közöltem, és sem levélben, sem szóban nem értesítettem Szalay Tamás Lajost - vagy mást - a matula.hu-ban megjelent írásról, nagy meglepetéssel olvasom, hogy a matula.hu még csak sejteti, a többre érdemes Index jeles szerzője Tóta W. Árpád kollega már szinte tényként kezeli, hogy én jelentettem föl a matula.hu-t. („Tényleg nehéz magyarázatot találni arra a gesztusra, amikor egy saját magát liberálisnak tartó újságíró elszalad a rendőrségre a rettentő hírrel… (…) Igen, elvtársak, ez az igazi bátorság, ha a szocialista állampolgár nem fél értesíteni a rendőrséget, amikor a környezetében felforgatást, aknamunkát tapasztal, mert a társadalom politikailag tudatos tagjaként maga is küzdeni akar és küzdeni képes a belső ellenség ellen. (…) Ennél sajnálatosabb helyzetbe írástudó aligha kerülhet.”)

Ezzel szemben kénytelen vagyok leszögezni, hogy soha életemben senkit nem jelentettem föl – inkább engem szoktak. Lehet engem utálni, gyűlölni – sőt ezt az olyan színvonalon munkálkodó kollegáktól, mint Homoki-Szabó vagy Tóta el is várom. De azt is – még tőlük is -, hogy az elemi „írástudói” tisztességhez ragaszkodjanak, és csak olyasmit írjanak le, amiről meggyőződtek, és amit bizonyítani tudnak. Ha valamilyen összefüggésről sejtésük támad, akkor legalább kérdezzék meg azt, akit belekevernek egy ilyen szánalmas ügybe.

Andrassew Iván

Andrassew Iván neve - mivel a Matulán közölt levele jelzi, maga is elfogadhatatlannak tartja a belügyminiszterrel való ilyen viccelődést - valóban szerepel a hivatkozott jegyzetben, az viszont nem, hogy személy szerint ő jelentette volna fel a lapot. Hogy a Népszava melyik újságírója szaladt a rendőrségre a hírrel, és milyen körű szerkesztőségi egyetértéssel írta meg cikkét - többek közt azt kifogásolva, hogy a Vágy című pornóregény szerzője fiktív pornónovellában szerepel -, azzal számoljon el a Népszava házon belül.

-W-