Az alkotmányos demokráciát félti Gyurcsány

2007.08.24. 16:37
A magyar demokrácia szégyenfoltjának nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Magyar Gárda megalakulását. A paramilitáris szervezetekkel körültekintően kell eljárni, hiszen időnként azért lépnek fel, hogy az országban az előítéletek és a félelem uralkodjon, vélekedett.

Magyarország szégyenének nevezte a Magyar Gárda megalakulását Gyurcsány Ferenc miniszterelnök pénteken Nyíregyházán. "A Magyar Gárda megalakulása Magyarország szégyene, a magyar demokrácia szégyenfoltja, sötét és alig lemosható árnyat vet az amúgy jobb sorsra érdemes jobboldal egészére" - jelentette ki a kormányfő sajtótájékoztatóján.

Hozzátette, a rasszizmus, az idegengyűlölet, az antiszemitizmus Magyarországon nem törvényes. Az e célokat, elveket valló csoportosulások szintén nem törvényesek, fűzte hozzá. Gyurcsány Ferenc szerint, ha valaki olyan félelemkeltő szervezetet akar alapítani, amely rasszista, idegengyűlölő, antiszemita és sokakban félelmet kelt, akkor azoknak, akiknek az a dolga, hogy védjék a törvényes rendet, kötelességük azt megtenni.

Fel kell lépni minden politikai eszközzel az ellen, hogy ilyen szándékú szervezetek Magyarországon működhessenek, tette hozzá a kormányfő. Ellenük a politikai fellépés természetes, de a jogi lépéseket is meg kell tenni, ha megszegik a törvényeket, mondta.

Gyurcsány Ferenc határozottságot sürgetett ebben a tekintetben, s felidézte hova vezetett a XX. században az ilyen csoportosulások megalakulása. Kérdésre válaszolva elmondta azt is, a titkosszolgálatok teszik a dolgukat, amelyhez hozzátartozik az alkotmány védelme is.

Veszélyes jelenség

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint különös körültekintéssel kell eljárni, amikor olyanok hoznak létre paramilitáris szervezeteket, akik időnként azért lépnek fel, hogy Magyarországon a nyugalom helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon. A kormányfő erről pénteki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt egy, a Magyar Gárdát érintő újságírói kérdésre válaszolva.

"Amikor olyanok alapítanak paramilitáris szervezeteket, akik egyébként elvitatják mások jogát a szabad identitásválasztástól, mi több, helyenként aktívan és cselekvően lépnek fel annak érdekében, hogy Magyarországon a nyugalom és a megértés helyett az előítéletek és a félelem uralkodjon, akkor különös körültekintéssel kell eljárni" – fogalmazott a miniszterelnök. Gyurcsány Ferenc Mircea Geoanaval, a román Szociáldemokrata Párt elnökével tartott közös sajtótájékoztatóján arra az újságírói kérdésre reagált, miért most fordult a legfőbb ügyészhez a Magyar Gárdával kapcsolatosan.

Kirekesztő, fajgyűlölő, antiszemita

A miniszterelnök hangsúlyozta, vigyázni kell, ha egy olyan párt hoz létre félkatonainak tűnő, lőgyakorlatokat tartó és a fizikai védelemre berendezkedő szervezetet, amelyik nem képes magát megkülönböztetni a kirekesztő, fajgyűlölő, antiszemita nézetektől, sőt rendszeresen annak a gyanúja merül fel, hogy e nézeteket osztja. A magyar alkotmányos demokrácia szempontjából több, mint veszélyes a jelenség, tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

"Elkeserítőnek, aggasztónak és visszautasítandónak gondolom mindazt a mentalitást, ami az alapítás mögött megjelenik. Olyannak, amely valamennyi demokratikusan gondolkodó magyart párthovatartozástól függetlenül arra kell, hogy késztessen: különös figyelemmel kövesse a történéseket, és hogyha kell, fellépjen ez ellen" - mondta a kormányfő.

A miniszterelnök emlékeztetett arra, az ügyészség lát el törvényességi felügyeletet a civil szervezetek felett, és szembesíti őket az alkotmányos követelményekkel.