Pongrác
12 °C
23 °C

Párhuzamot vonnak Slota és a Magyar Gárda közt

2007.08.24. 14:49
A pozsonyi Pravda hírmagyarázója szerint a magyar kormánynak nem a szlovák kormányfőt kéne ostromolni a szélsőségesek térhódítása miatt, inkább a Magyar Gárdával kéne foglalkoznia. Felidézi, hogy a Szlovák Testvéri Közösséget már betiltották, míg Gyurcsány Ferenc csak addig jutott, hogy felkérte az ügyészséget a társaság szemmel tartására.

A magyar kormány egy évvel ezelőtt azért ostromolta felháborodva Robert Fico szlovák kormányfőt, hogy lépjen fel a Szlovákiában erőre kapott szélsőségesek ellen, de mára úgy tűnik, hogy Budapest nem igazán jó helyre címezte aggodalmait, írta a Magyar Gárda szombaton esedékes zászlóbontása kapcsán a pénteken a pozsonyi Pravda.

A gárda előzményeiről külön cikkben is beszámoló baloldali lap hírmagyarázója, Dag Danis az egy évvel ezelőtti időket emlegetve a Nyitrán tanuló Malina Hedvig elleni állítólagos támadásra és az akkortájt ismétlődő egyéb magyarellenes atrocitásokra, a Fico-kormányban koalíciós partnerszerephez jutott nacionalista erő, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) élén álló Ján Slota megnyilatkozásaira utal. "Slota SNS-e már régen fogatlan" – írja.

Kotleba már törvényen kívüli

Nyomatékosan hangsúlyozza azt is, hogy Szlovákiában azóta törvényen kívül helyezték a Marian Kotleba nevű besztercebányai (Banská Bystrica) tanító nevével jegyzett Szlovák Testvéri Közösséget (SP). "Szlovákia déli járásaiban nyugalom honol, a magyar kormányt pedig kizárólag a magyar szélsőségesek nyugtalanítják" - írja.

Kotleba, a II. világháborús szlovák fasiszta Hlinka-gárda fekete katonai egyenruháit utánzó öltözékben csaknem két éven át rendszeres erődemonstrációkat tartott a szlovákiai városok főterein, és különféle eszközökkel idézte meg a pap-politikus, a háborús bűnökért 1947-ben kivégzett Jozef Tiso szellemét, szidalmazva az 1944-ben kitört fasisztaellenes Szlovák Nemzeti Felkelés hagyatékát és mindent, ami magyar.

A Révkomáromban Trianont éltető Kotlebáék voltak azok, akikkel a Vesszen Trianon jelszót harsogó 64 vármegyés fiatalok annak idején összecsaptak, az incidensnek a szlovák rendőrség vetett véget. Marian Kotleba fekete egyenruhásai Rozsnyón leköpdösték Kossuth Lajos sok évtized múltán újra felállított szobrát, és annak lebontását követelték. Két évvel később, amikor a Pozsonyhoz közeli Modorban (Modra) fasiszta röplapokat osztogattak, a szlovák rendőrség végre határozottan fellépett ellenük, ami a betiltásukhoz vezetett.

Nem csak politikai folklór

A Magyar Gárda Árpád-sávos karszalagot és fekete egyenruhát viselő, magukat félkatonai szervezetnek minősítő tagjai megjelenése ellen aligha kellene kifogást emelni, ha csak a politikai folklór kategóriájába sorolható társaság lenne, ám nem az, írja szlovák napilap. A Pravda kiemeli azt is, hogy eddig senki sem állta útjukat. Igaz, a miniszterelnök felkérte a legfőbb ügyészséget, hogy tartsa szemmel a társaságot, de Gyurcsány Ferenc "felemelt mutatóujja aligha nevezhető másnak, mint tehetetlen gesztusnak".

Tűnjék bármennyire militánsnak és radikálisnak a Magyar Gárda, "szlovák szemszögből (egyelőre) ártalmatlan. Gyurcsány maga tudja a legjobban, hogy ha a Fekete Gárda majd az energiáit akarja levezetni, akkor ezt csak Budapesten, a Miniszterelnöki Hivatal előtt fogja megtenni" - fejezi be a cikkíró.