Orbán bírni fogja Tarlóst

2006.12.12. 14:18
Három emberben bízik Orbán Viktor, akiktől a Fidesz vezette szövetség megerősödését és átalakulását várja. Szerinte Tarlós István, Kósa Lajos és Ódor Ferenc olyan emberek, akik egy-egy település irányításánál nagyobb feladatokra is képesek. Orbán szerződést írt alá Tarlós Istvánnal, így a fővárosi frakcióvezető szabad kezet kap a szakmai ügyekben, politikai kérdésekben viszont egyeztetniük kell egymással.

Orbán Viktor kedden majdnem egy órát váratta az újságírókat, mielőtt aláírta volna Tarlós Istvánnal a szerződést, amelynek leglényegesebb pontja talán az, amelyik nincs is benne a dokumentumban. Ez arra vonatkozik, hogy a két jobboldali politikus nincs egymással alá-fölérendeltségi viszonyban. Erről maga a pártelnök Orbán beszélt, aki szerint az effajta politizálás nagyobb erőfeszítéseket igényel, de a nagyobb erőbedobás végül eredményre vezet majd.

Orbán: 'Én is bírni fogom'

Az új típusú egyeztetéshez jó idegrendszer szükséges, ez Tarlósnak megvan - tette hozzá Orbán. Ami őt magát illeti, a pártelnök így fogalmazott: "Én is úgy látom a magam állapotát, hogy én is bírni fogom." A pártelnök elmondta: a megállapodás nehezen jött létre. Úgy fogalmazott, hogy elment a "végsőkig", hiszen figyelembe kellett vennie Tarlós speciális helyzetét.


Fotók: Huszti István

Orbán ezért havonta egyeztetni fog a fővárosi Fidesz-frakció tagjaival és Tarlóssal is, akinek továbbra sem kell belépnie a Fideszbe, de ő lesz a párt főpolgármester-jelöltje 2010-ig. Igaz, Orbán hozzátette, ez nem jelenti azt, hogy 2010-ben a pártban nem lesz kiválasztási eljárás a főpolgármester-jelöltségre. Pár héttel a választás előtt ez a procedúra lezajlik majd.

Háttérbe szorult fővárosi fideszesek

Feltehető ezek után a kérdés, akkor minek van szükség főpolgármester-jelöltre a Fideszben? Erre a kérdésre is Orbán válaszolt: azért, hogy a pártonkívüli Tarlós István valamilyen úton mégiscsak irányíthassa a párt budapesti szervezeteit. Ez megfigyelők szerint azonban néhány fővárosi fideszes vezető háttérbe szorítását jelenti. Érdekes volt, hogy a keddi szövetségkötésen nem volt például jelen Pokorni Zoltán XII. kerületi polgármester és Kupper András, a párt budapesti elnöke sem.

Jelen volt viszont Bús Balázs III. kerületi polgármester, Deutsch Tamás, Orbán elnöki kabinetjének vezetője (egykor ő fővárosi frakcióvezető is volt), valamint Pesti Imre budapesti regionális pártigazgató (ez utóbbival kell Tarlósnak egyeztetnie, amikor nem éppen Orbán Viktorral tárgyal majd).

Árnyék-főpolgármester a gáton

Orbán arról is beszélt, hogy Magyarországon nem bevett fogalom az árnyék-főpolgármesteri titulus, de Tarlós gyakorlatilag ilyen minőségben irányítja majd a Fidesz fővárosi gépezetét. "A Fideszben nincs interregnum, nincs köztes állapot két választás között, bármikor bármilyen váratlan politikai esemény történne, a Fidesz készen áll arra, hogy akár az ország, akár pedig a főváros életét irányítsa" - mondta a Fidesz elnöke, egy újabb indokot említve, hogy miért nevezik meg már most a párt főpolgármester-jelöltjét.

A reménységek: Kósa, Ódor és Tarlós

Orbán a Tarlóssal való megállapodás előtt kifejtette: a Fidesz nagy változások előtt áll. Egyre több olyan ember bukkan fel a pártban, akik egy-egy település vezetésénél nagyobb dolgokra hivatottak, ilyenek közé sorolta Tarlós mellett Orbán a megyei jogú városok szövetségének elnökét (Kósa Lajos debreceni polgármesterről van szó, akinek a nevét nem említette a pártelnök) és a megyei önkormányzatok szövetségének elnökét - a sajtótájékoztató után Orbán az Index kérdésére ez utóbbi személyt meg is nevezte, Ódor Ferencről van szó.

Nem támogatják az áremeléseket

A Tarlóssal kötött szerződésbe foglalták azt is, hogy a fővárosi Fidesz-frakció a közgyűlésben nem támogathat egyetlen olyan előterjesztést sem, amely az infláció mértékét jelentősen meghaladó közszolgáltatási díjemelésre irányul és nem szavazhat meg olyan indítványt sem, amely közszolgáltató intézmények bezárására, összevonására, szolgáltatásainak csökkentésére vonatkozik.

Orbán bírálta a kórházbezárásokat is, amelyek szerinte ingatlanspekulációnak minősíthetők, és azt is, hogy szeméttel etetik meg az embereket az ünnep előtt. Ezzel alighanem az élelmiszer-hamisítási botrányokra célzott.


Orbán és Tarlós is kritizálta a jelenlegi városvezetést, mert az szerintük nem Budapest ügyeivel, hanem pozícióharcokkal foglalkozik. A Fidesz elnöke szerint október 1. óta gyakorlatilag nincs vezetése Budapestnek. Hatalmi harcokat vívnak, politikai lökdösődés történik.

Orbán lehangolt a viták miatt

Az MTI arról kérdezte a két politikust, hogy a fővárosi koalíció februárra halasztotta a döntést a Gy. Németh Erzsébet személye miatt konfliktust kiváltó főpolgármester-jelölti posztról. Orbán Viktor felháborítónak, elfogadhatatlannak és lehangolónak nevezte, hogy a koalíció még mindig politikai vitákat folytat, és majd csak februárban "méltóztatnak az urak" túljutni a legelemibb döntéseken. "Ha bárki így végezné a munkáját, akkor kirúgnák a munkahelyéről" - jegyezte meg.

Tarlós István szerint nem volt váratlan, hogy elhalasztották a kérdés megoldását, a döntés akár az MSZP februári kongresszusáig vagy az SZDSZ jövő évi küldöttgyűléséig is elhúzódhat. Ő arra lát esélyt, hogy a bizottságok megalakulnak és egyetlen főpolgármester-helyettest sikerül választani. (Az új főpolgármester-helyettes személye időközben kiderült: Hagyó Miklós szocialista politikus lesz várhatóan februárig Demszky Gábor egyetlen helyettese.)