Matejkáék egy bőröndnyi pénzt kaptak a patikájukért

2007.12.11. 12:44
Irreálisan magas összeget fizetett egy vevő azért a ferihegyi patikáért, amelyben Matejka Zsuzsa az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke is résztulajdonos volt. A kacifántos ügy pikantériája, hogy a szűk egy évvel ezelőtt nyitott gyógyszertár információink szerint ráadásul veszteséges is volt, ezért aztán az új tulajdonos gyorsan be is zárta a boltot.

Az ügy kezdete 2005 őszére nyúlik vissza. A gödöllői székhelyű Csanak 2001. Szolgáltató Betéti Társaság felvette tevékenységi körei közé egyebek mellett a gyógyszer-kiskereskedelmet, a gyógyászati termék kiskereskedelmet, a gyógyszeralapanyag- és -készítmény-gyártást, hogy aztán 2007 elején patikát nyisson a ferihegyi repülőtéren.

A Csanak 2001. Bt. tulajdonosai között - kültagként - megtalálható Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Minisztérium kabinetfőnöke, aki nem mellesleg tevékenyen részt vett a patikaliberalizációs törvény kidolgozásában. De kültag még Fülöp Zoltán, Molnár Lajos volt egészségügyi miniszter rokona, és Polyák Andrea is, aki információink szerint Matejka egykori munkaadójának, a Veresegyházi Életmód Program és a Misszió Egészségügyi Központ életre hívójának, Somody Imrének a rokona.

Jó sokat lehet kapni egy veszteséges boltért

Mindezek már csak múlt időben értendők, mivel nemrégen a patikát eladták. Több helyről származó értesülésünk szerint a gyógyszertár ráfizetéses volt, havi 5-6 millió forintos forgalom mellett 1-2 millió forint veszteséget termelt. Amikor Matejka Zsuzsát patikai résztulajdonai miatt támadások érték, szűk körben azzal viccelődött, hogy ő ugyan eladná résztulajdonát a ferihegyi patikában, az azonban olyan veszteséges, hogy így tulajdonostársaira csak súlyos mínuszokat hagyna.

Ennek ellenére igen szép summát, információnk szerint 80-100 millió forint körüli összeget kaptak a tulajdonosok a gyógyszertárért a vevőtől. Ez már csak azért is kirívóan magas összegnek számít, mivel egy patika a patikaliberalizációs törvény hatályba lépése előtti időben általában 5-6 havi forgalomnak megfelelő summáért plusz az ingatlan értékéért cserélt gazdát, azóta pedig 2-3 havi forgalom plusz az ingatlan értéke a szokásos piaci ár.

Még egy csavart ad a történetnek a patika sorsa. Az új tulajdonos a 80-100 millió körüli összegért megvásárolt gyógyertárat nem sokkal később, december elején be is zárta.

Nem ez az első

Matejkának nem ez az első patika-ügye. Mint arról az Index korábban beszámolt, a kabinetfőnök egy olyan gyógyszertárnak a tulajdonosa lett, amely Budapest egyik legforgalmasabb bevásárlóközpontjában, a MOM Parkban nyílott meg. A gyógyszertár éppen a patikaliberalizációról szóló törvénynek köszönhetően jött létre, amiben - mint említettük - nagy szerepe volt Matejkának.

A patika megnyitásának körülményei számos eljárásjogi kérdést vetettek fel. Ebben az ügyben szeptember óta vizsgálat folyik. Az ÁNTSZ-nél kérdésünkre annyit mondtak: folyamatban van az ügy, így a vizsgálatról egyelőre nem tudnak felvilágosítást adni.