Ragáts maradt a köztévé elnöke

2003.11.20. 10:35
Ragáts Imre tévéelnök menesztése ellen szavazott a köztelevízió nagykuratóriuma, így a testület elnökségének Ragáts menesztését kezdeményező előterjesztése megbukott. Úgy tudjuk, hogy a menesztésről szóló kuratóriumi elnökségi határozathoz képest volt olyan MDF-es megbízott, aki megváltoztatva eddigi álláspontját a nagykuratóriumban már Ragáts mellett érvelt. A huszonkilenc delegáltból csupán kilencen voksoltak az elnök ellen.
A Magyar Televízió Közalapítvány társadalmi delegáltjaival kiegészült nagykuratóriumának huszonkilenc tagja közül egy fő nem jelent meg a testület csütörtöki ülésén, amelyet azért hívtak össze, mert a Magyar Televízió kuratóriumának elnöksége egyhangúlag Ragáts Imre tévé elnök menesztését indítványozta. A döntéshez a nagykuratórium kétharmadának szavazata szükséges.

TIzennyolcan Ragáts emllett

Az ülés után bejelentették, hogy a delegáltak zöme - tizennyolcan - kiállt az elnök mellett és a kuratórium elnökségének Ragáts menesztését szorgalmazó kezdeményezése ellen szavazott. Kilencen támogatták Ragáts menesztésé, egy kurátor pedig tartózkodott a titkos szavazás során. Az Index úgy tudja, hogy a kuratóriumi ülésen több MDF-es delegált megváltoztatva korábbi álláspontját Ragáts Imre mellett érvelt a vitában. Bár a voksolás titkos volt, kiszivárgott hírek szerint Ragáts mellett tette le a voksát Peták István, Kerekes Pál, és Bakó Lajos is, valamennyien a Demokrata Fórum küldöttei.

Ragáts Imre a leváltásáról tanácskozó ülésén egy óra hosszat volt jelen. A tanácskozásról távozóban az elnök újságírókkal annyit közölt, hogy a kurátorok "nem tettek fel kérdéseket". Az ülésen egyébként Ragáts elismerte felelősségét és elnézést kért a kuratóriumi tagotkól a történtekért.

Az Index információi szerint a köztévé elnöke korábban pozíciója megőrzése érdekében több társadalmi és pártdelegáltnak is különféle lehetőségeket ajánlott, cserébe azért, ha nem szavazzák meg menesztését.

A kurátorok korábbi sajtóértesülések szerint leginkább attól tarthattak, hogy az elnök menesztésével irányíthatatlanná válik a televízió.

A tévéelnök menesztése azután merült fel, hogy kiderült, Ragáts saját hatáskörében, titokban értékesítette az MTV reklámidejét. A szerződéseket később felbontották, és az elnök szerint nem érte kár az MTV-t. A szerződések vitatható voltát az Indexnek nyilatkozva maga Ragáts is elismerte, távozásával azonban véleménye szerint "veszélybe kerülhet" a csatorna működése.

Szankciókat terveznek Ragátscsal szemben

A nagykuratórium ülésén megbízták az elnökséget azzal, hogy dolgozza ki, milyen szankciót alkalmazzanak a tévéelnökkel szemben. Általános vélekedés volt, hogy a reklámidő értékesítése az utolsó csepp volt a pohárban. A tervek szerint még idén megkötik az elnökkel a megbízási szerződését, amelyben igyekeznek tisztázni a felelősségi köröket, illetve az esetleges szankciókat.

Elnöki bizalmatlanság

A saját bevallása szerint Ragáts menesztése mellett szavazó Czeglédi László kuratóriumi elnök az ülést követően újságíróknak úgy nyilatkozott: abban egyetértés volt a kuratóriumi tagok között, hogy Ragáts felelős a történtekért abban azonban eltértek az álláspontok, hogy mekkora a felelősség mértéke. Czeglédi szerint a Ragáts mellett érvelők úgy vélték,többet ártana, mint használna a televíziónak egy újabb, elnök nálküli periódus. A kuratóriumi elnök állítása szerint felajánlotta lemondását, miután megismerte a szavazati arányokat, de sem az ő, sem pedig a felügyelő bizottsági tagok távozási szándékát nem fogadta el a testület.

Vizsgálják a kereskedelmi igazgatóságot

Czeglédi egy kérdés kapcsán közölte, hogy vizsgálják az MTV Kereskedelmi Igazgatóságának eddigi tevékenységét, mint mondta a kuratóriumi elnökség még korábban rendelt el vizsgálatot annak tisztázására, hogyan lehetne növelni a köztévé reklámbevételeit. A nyilvánosságra került reklámszerződések miatt azonban már az igazgatósáőg teljes tevékenységét igyekeznek feltérképezni, mivel pillanatnyilag nem megválaszolható az a kérdés, hogy április és november között ki adta el a köztévé reklámidejét.