Őszig nem költözhet a Sándor-palotába Mádl Ferenc

2002.07.26. 08:12
Őszig nem költözik be a Sándor-palotába a köztársasági elnök és hivatala. A költözést technikai problémák - kevés a parkolóhely a palota környékén - mellett a törvényi feltételek megteremtésének hiánya is késlelteti. Az Országgyűlés ősszel szavazhat az elnöki hivatal új helyének törvénybeiktatásáról.
Több technikai problémát is meg kell oldani, valamint a törvényi feltételek megteremtése is hátra van, ezért leghamarabb ősszel költözhet be a Sándor-palotába Mádl Ferenc köztársasági elnök - értesült a Népszabadság. A technikai problémák közül az egyik legsúlyosabb, hogy a palota környékén kevés a parkolóhely. Ez különösen akkor jelenthet problémát, ha a köztársasági elnök külföldi delegációkat fogad.

Bútorozatlan

Hiányos a Sándor-palota berendezése is, jelenleg csak a nagyközönség által is látogatható palotarész van teljesen berendezve. A köztársasági elnök költözésének jogi háttere is csak ősszel rendeződhet, ugyanis Szili Katalin, parlamenti házelnök ekkorra tervezi az államfői hivatal új helyének törvénybe iktatásának tárgyalását - írja a Népszabadság.

A kormányfő költözhet az államfő volt irodájába

Folyamatban van a köztársasági elnöki hivatal kiköltözésével felszabaduló parlamenti dolgozószobák hasznosításának tervezése is, a lap értesülései szerint ezeket a parlamenti bizottságok kapnák meg. Olyan elképzelésről is értesült a Népszabadság, hogy a köztársasági elnök dolgozószobájába Medgyessy Péter kormányfő költözne, mivel ez tágasabb, a vendégek fogadására alkalmasabb a miniszterelnök jelenlegi dolgozószobájánál.

Az elnöki hivatal költözése várhatóan témaként fog szerepelni a kormány pénteki ülésén is. A Sándor-palotát az Orbán kormány újította fel miniszterelnöki hivatalnak, azonban Medgyessy Péter már a választási kampány során kijelentette, hogy nem kíván beköltözni a palotába. A Sándor-palotát egy Medgyessy felkérte független szakértői testület javasolta a köztársasági elnöki hivatal új helyének.