Megszűnhet a Sláger Rádió

2002.11.22. 11:08
Az ORTT pénteken újra felmondta a Sláger Rádióval 1997-ben kötött műsorszolgáltatási szerződést a kifizetetlen díjhátralékok miatt. Tavaly decemberben már megtette ugyanezt, ám akkor a Fővárosi Bíróság jogellenesnek ítélte a döntést. Az ORTT főigazgatója abban látja a médiahatóság pénzügyi gondjainak megoldását, ha újrapályáztatják a Sláger frekvenciáját.
Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) pénteken bejelentette, hogy 15 napos határidővel felmondta a Sláger Rádió Műsorszolgáltató Rt.-vel kötött szerződését. A vita oka, hogy a műsorszolgáltató az elmúlt év végére 1,3 milliárd forintos műsorszolgáltatási díjhátralékot halmozott fel.

A hírt egyelőre nem akarja kommentálni a Sláger Rádió vezetése, mivel eddig nem kaptak hivatalos értesítést.

A rádió nyert elsőfokon

Tavaly decemberben az ORTT már egyszer felmondta a rádió szerződését, ám ezt szeptember 20-án jogellenesnek nyilvánította elsőfokú ítéletében a Fővárosi Bíróság. A bíróság álláspontja szerint az ORTT-nek az eljárás során figyelembe kellett volna vennie a műsorszolgáltatóval kötött szerződés rendelkezéseit. A médiahatóság nem vette figyelembe a felmondási időt, illetve egyéb formai hiányosságokat is megállapított a bíróság.

Korábban az ORTT-nek a Sláger Rádió ellen kezdeményezett felszámolási kérelmét is elutasította az elsőfokú bíróság. "Természetesen nagyon örülünk az ítéletnek - nyilatkozta akkor Barbara Brill, a Sláger Rádió elnök-helyettese - hiszen végeredményben ez is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon létrejöjjön a piaci viszonyoknak megfelelő médiafinanszírozási rendszer."

A Sláger akkor úgy nyilatkozott, a piaci viszonyok megváltozása miatt a tervezettnél jóval kisebb a hirdetési bevételük. Mint mondták, négy éve a nagy összegű koncessziós díj megállapításakor nem számoltak újabb országos rádiók megjelenésével, és mostanra a reklámtorta egyre több és keskenyebb szeletre oszlik.

Újrapályáztatná az ORTT-főigazgató a Sláger frekvenciáját

A Sláger Rádió frekvenciájának újrapályáztatásával kívánja pótolni kieső költségvetési forrásait jövőre az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT). Erről Kovács György főigazgató beszélt az Országgyűlés Költségvetési és Pénzügyi Bizottsága ORTT-költségvetéssel foglalkozó albizottságának pénteki ülésén. Kovács elmondta: a műsorszolgáltatási díjat hosszabb ideje nem fizető adó frekvenciájának újrapályáztatásával megoldhatóak a médiahatóság jövő évi pénzügyi problémái, ám 2004-ben, 2005-ben a forráshiány miatt komoly gondok elé nézhet a médiahatóság.