Szilvásy György: A testvérem ügye családi tragédia

2007.05.31. 16:44
"Gátlástalanságnak tartom, hogy a családom tragédiáját a Fidesz politikai célokra használja fel, de soha nem fogom megtagadni a testvéremet" - nyilatkozta Szilvásy György. A kancelláriaminiszter szerint nem véletlen, hogy öccse ügye éppen most került elő, amikor másik testvére kórházigazgató lett.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerdán jelezte, hogy szeretne betekinteni azokba a dokumentumokba, amelyeket a hírek szerint a Szilvásy György kancelláriaminiszter egyik testvére által alapított "Kormányzati Tanácsadó Jósda" küld a kormánytagoknak. "Ez egy családi tragédia, szüleim, testvérem és jómagam több mint tíz éve vagyunk annak a tanúi, hogy a nagyon tehetséges testvérem hogyan épül le egzisztenciálisan és hogyan él egy képzelt világban" - mondta Szilvásy György.

Kitüntetett feltaláló volt

A kancelláriaminiszter felidézte, öccse többszörösen kitüntetett feltalálóként dolgozott az egyik gyógyszergyárban a kilencvenes években, majd egyre inkább a természetfeletti dolgok felé fordult, olyannyira, hogy otthagyta a munkahelyét is. Másik öccse - mint mondta - aki orvos, próbált rajta többször is segíteni, de ezt elutasította. "Nem tudom, nem akarom és soha nem is fogom megtagadni a testvéremet. Ha levelet kapok tőle, elolvasom, de mindenki másnak már évekkel ezelőtt is azt javasoltam, hogy egyszerűen csak törölje" - tette hozzá Szilvásy György.

Kitért arra, az egyszemélyes Kormányzati Tanácsadó Jósdát tavaly ősszel találta ki az öccse, azzal az indokkal, hogy ha ezt korábban létrehozta volna, akkor előre láthatta volna az augusztus 20-i vihart és annak következményeit."Hiába mondtam neki, hogy ezzel csak árt a családnak és önmagának is, saját szemszögéből ő ezt segítségnek gondolta" - mondta a kancelláriaminiszter. Szilvásy György úgy látja, a Fidesznek tudnia kellett, hogy ez egy családi ügy, amit nem szabad a politika szintjére emelni.

Szándékos időzítés?

"Gátlástalanságnak és megengedhetetlennek tartom, hogy keresztülgázolnak egy családi tragédián" - szögezte le, majd hozzátette, felháborító, hogy a Fidesz ezen keresztül el akarja hitetni az emberekkel, hogy a kormány okkultizmussal összefonódva intézi az ügyeit. A politikus szerint nem véletlen, hogy ez az ügy most került elő, amikor a másik öccsét kinevezték kórházigazgatónak.

A kancelláriaminiszter állításával szemben azonban öccsének az Egymásért Egy-másért Alapítvány ügyében indult büntetőeljárás kapcsán merült fel elsőként a neve, a vámcsalás gyanújával indított nyomozást pedig legfeljebb a VPOP időzíthette mostanra. A kancelláriaminiszter öccsét, Szilvásy Pétert egyébként először az Index szólaltatta meg, írásunk nem foglalkozott Szilvásy másik testvérével, aki szerdán nyerte el kórházigazgatói kinevezését.