Ismét van főkapitánya Budapestnek és parancsnoka a Rebisznek

2007.06.15. 14:51
A májusban kirobbant botrányok miatt lefejezett rendőri szervezeteknek immár újra van vezetője, pénteken előbb Tóth Gábort, a főváros új főkapitányát, majd Papp Károlyt, a Rebisz új parancsnokát nevezte ki a rendészeti miniszter.

Péntek reggel kilenckor ünnepi állománygyűlésen beiktatta hivatalába Tóth Gábor dandártábornokot, Budapest új rendőrfőkapitányát Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter. A Teve utcai rendőrpalotában tartott eseményen nem jelent meg Gergényi Péter, a leváltott főkapitány, noha az új országos rendőr-főkapitány két héttel ezelőtti kinevezésekor, a rendőrbotrányok miatt távozni kényszerülő Bene László megtisztelte jelenlétével utódját, Bencze Józsefet. A vendégek közt viszont feltűnt - némi meglepetésre - Szilvásy György, aki ekkor még a Miniszterelnöki Hivatal Vezetője volt, bár azt már tudni lehetett, hogy nem sokáig marad posztján. Mint az a nap folyamán kiderült, Gyurcsány Ferenc a titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszternek nevezte ki.

Az új fővárosi főkapitány közbiztonsági helyettesének Nagy-Juhák Istvánt, az eddigi VII. kerületi rendőrkapitányt, bűnügyi helyettesnek pedig Bodnár Zsoltot, a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatának (RSZVSZ) korábbi főosztályvezetőjét nevezték ki. Takács Albert hangsúlyozta: alapos mérlegelés után döntött a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) új vezetőiről. A miniszter biztos abban, hogy előélete, szakmai tapasztalata és emberi tulajdonságai alapján a pénteken kinevezett vezetők maradéktalanul alkalmasak feladatuk ellátására.

"Abszolút becsületesnek kell lennem"

A miniszter beszédében kitért arra, hogy a rendőrség munkája nagy mértékben hozzájárult ahhoz, hogy ma Budapest Európa egyik legbiztonságosabb fővárosa. Takács elvárja, hogy a rendőrök munkájában elsőbbséget élvezzen az olyan bűncselekmények - lopások, betörések, rablások - felderítése, amelyek a lakosságot testközelből érintik, amelyek szubjektív biztonságérzetüket befolyásolják. Takács fontosnak nevezte a közlekedési morál javítását is, az aluljárók, útkereszteződések és pályaudvarok ellenőrzését, valamint a szabályszegőkkel szemben a differenciált, de következetes és határozott fellépést.


Klikk a képre!

A szakmai elvárások mellett a miniszter emberi elvárásként fogalmazta meg azt is, hogy Tóth Gábor foglalkozzon az állománnyal, annak megtartása legyen a célja, és ezért tegyen meg mindent.

Takács után felszólalt Demszky Gábor főpolgármester is. A városvezető politikus emlékeztetett: Tóth Gábor kinevezését egyhangúlag támogatta a Fővárosi Önkormányzat közbiztonsággal foglalkozó rendészeti bizottsága, vagyis valamennyi párt támogatja a BRFK-t, és annak új vezetését. Demszky hangsúlyozta: a fővárosiak azt várják a BRFK-tól, hogy a bejelentéseikre, feljelentéseikre a rendőrség azonnal reagáljon, és a legfontosabb közterületeken a rendőrök jelen legyenek. Demszky Gábor a támogatásáról biztosította az új rendőrfőkapitányt.

Tóth Gábor az ünnepségen felelevenítette, hogy négy évvel ezelőtt, frissen kinevezett rendőrkapitány-helyettesként már állt ugyanígy az állomány előtt. Tóth úgy fogalmazott, hogy mindvégig a BRFK-n dolgozott, igazán most sem változik semmi, csak "a csónakban egy másik evezőlapáthoz ül át". Az új rendőrfőkapitány közölte: az imént elhangzott elvárásokat megértette, és mindent meg fog tenni azért, hogy ezeknek a BRFK megfeleljen. Végezetül Balczó András olimpiai bajnok mottóját idézte fel az egybegyűlt állománynak: "abszolút becsületesnek kell lennem, becsületesen kell csinálnom, mert ez a nyerés záloga".

Beiktatták a Rebisz új parancsnokát is

Beiktatták a Rendészeti Biztonsági Szolgálat új parancsnokának Papp Károly dandártábornokot, rendőrségi főtanácsost, a Fejér Megyei Rendőrkapitányság volt vezetőjét pénteken délelőtt, nem sokkal tizenegy óra előtt a Rebisz Kerepesi úti székhelyén. Takács Albert az ünnepélyes állománygyűlésen úgy fogalmazott: külső és belső támadások érték a rendőrséget, s így a testület a közérdeklődés és a politikai csatározások kereszttüzébe került.

A rendőrségnek nem lehet feladata, hogy az ilyen támadások ellen védekezzen, mert ha erre kényszerítik, akkor alkalmatlan ellátni szakmai feladatait, mondta a miniszter, majd kijelentette: a legfontosabb feladata az, hogy az ilyen külső támadások ellen megvédje a rendőrséget. Hozzátette: nem fogja engedni, hogy a rendőröket igazságtalanul meghurcolják, de azoknak a rendőröknek, akik csorbítják a testület tekintélyét, nincs helyük az állományban.


Papp Károly kinevezése

Takács megemlítette, hogy Papp Károly kimagasló munkája mellett részt vett a szeptemberi és októberi események "tisztázó, és a jövőbe mutató" kivizsgálásában, és ennek eredményeként, a levont tanulságokkal márciusban már urai voltak a helyzetnek, és a vizsgálat eredménye hozzájárult ahhoz, hogy tavasszal nem ismétlődtek meg "azok a sajnálatos esetek, amelyek 2006 őszét jellemezték".

A miniszter köszönetet mondott a rendőri állománynak az őszi és tavaszi helytállásáért, valamint Dobozi József dandártábornoknak, a Rebisz korábbi parancsnokának, aki tanácsadóként tovább segíti a rendőrséget.

Papp Károly dandártábornok beszédében úgy fogalmazott: pályafutása során három megyei kapitányságon dolgozott, és eddig a profizmus, a törvényesség és tisztesség jellemezte szolgálatukat. Megjegyezte, hogy a Rebisz állománya fiatal, ezért fő feladatának a rendőrök felkészültségének javítását tartja. "Elvárom, hogy minden intézkedés törvényes, határozott és szakszerű legyen, ugyanakkor kellően differenciált, empatikus azokkal a polgárokkal szemben, akik segítségnyújtásra, támaszra és együttműködésre szorulnak" - tette hozzá.