Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Tóth Gábor lesz az új budapesti főkapitány

2007.06.06. 15:52
Gergényi Péter eddigi helyettese lesz Budapest új rendőrkapitánya. A Rebisz vezetője az eddigi Fejér megyei rendőrkapitány lesz. "Azért fogok dolgozni, hogy Budapest biztonsága érték és mérték legyen" - jelentette ki az új rendőrkapitány. A Fidesz szerint alkalmatlanok az új rendőri vezetők.

Tóth Gábor dandártábornokot, a budapesti rendőrfőkapitány bűnügyi helyettesét jelölte a fővárosi rendőrség élére Bencze József országos rendőr-főkapitány. Ezt Bencze József jelentette be szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján.

Tóth Gáborról elmondta, úgy ítéli meg, hogy szakmailag felkészült, széles körű elméleti és gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, aki ismeri a BRFK-t. Közbiztonsági, bűnügyi, jogi ismerete naprakész, és alkalmasnak tartja arra, hogy Budapest közbiztonsági helyzetét tovább stabilizálja.


Tóth Gábor és Papp Károly

Tóth Gábor megköszönte a bizalmat, és kijelentette, szakmaiságra, törvényességre és tisztességre alapuló budapesti rendőrséget szeretne, amely nyitott és érzékeny a fővárosi emberek gondjaira. Hangsúlyozta, hogy fontos elnyerni a polgárok bizalmát, bátorítani, támogatni őket, hogy a rendőrséggel együtt tegyenek életük minőségének javításáért.

"Azért fogok dolgozni, hogy Budapest biztonsága érték és mérték legyen" - jelentette ki.

A Rendészeti Biztonsági Szolgálat parancsnokának Bencze József Papp Károly dandártábornokot, a Fejér Megyei Rendőr-főkapitáynság vezetőjét jelölte.

Az országos rendőrfőkapitány bejelentette, mindkét javaslatát Takács Albert igazságügyi és rendészeti miniszter elfogadta.

"Gyurcsány Ferenc olyan vezetőket nevezett ki a rendőrség élére, akik alkalmatlanok a testület morális megújítására" - mondta Csampa Zsolt fideszes képviselő szerdán Budapesten. "Gyurcsány Ferenc eddigi rendészeti és rendőrségi személyi döntéseit kudarctörténetként lehet minősíteni, ugyanis olyan vezetőket nevezett ki a rendőrség élére, akik alkalmatlanok a rendőrség morális megújítására" - emelte ki a politikus.

Csampa Zsolt hangsúlyozta, a most kinevezett rendészeti miniszter ombudsmanként "falazott" a kormánynak az őszi jogsértések ügyében, az új országos rendőrfőkapitány pedig erkölcsileg megkérdőjelezhető döntéseket hozott korábban. A rendőrség mély morális válságban van, ennek Gyurcsány Ferenc és kormánya is okozója, mert pártirányítás alá vonta a testületet, tette hozzá.

Budapest rendőrfőkapitányai 1985 óta:

1985. március 8 - Konczer István rendőr vezérőrnagy
1989. november 1 - Barna Sándor rendőr vezérőrnagy
1991. március 1 - Dr. Pintér Sándor rendőr ezredes
1991. szeptember 24 - Bodrácska János rendőr ezredes (megbízott)
1992. január 3 - Bodrácska János rendőr ezredes, majd vezérőrnagy
1996. december 1 - Balogh János rendőr ezredes (megbízott)
1997. január 6 - Berta Attila rendőr dandártábornok
1998. augusztus 1 - Dr. Kökényesi Antal rendőr dandártábornok
2003. július 1 - Gergényi Péter rendőr vezérőrnagy
(MTI-Sajtóadatbank)