Ágnes
-1 °C
2 °C

Bencze: Újabb rendőrségi jogsértések derülhetnek ki

2007.06.06. 14:15
Újabb rendőri jogsértések derülhetnek ki az országos rendőrfőkapitány szerint, aki vizsgálatokat rendelt el az ilyen ügyekkel kapcsolatban. Erről Bencze József szerdán beszélt újságíróknak, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének budapesti rendezvényét követően.

"Lehetnek újabb ügyek, ez nem prejudikáció, hanem tény, hiszen azt rendeltem el, hogy történjen egy alapos vizsgálat" – jelentette ki Bencze József frissen kinevezett rendőrfőkapitány.

A cél az, hogy gyorsan kiderüljön, kik azok, akik bizonyítható módon visszaéltek hatalmukkal, jogsértéseket követtek el. Ehhez kérte Bencze többek között a Rebisz közreműködését is.

A főkapitány szerint vizsgálni kell az okokat, mi vezethetett az utóbbi időben nyilvánosságra került rendőri jogsértésekhez.

"Attól tartok, hogy aki korrupcióra adja a fejét, az akkor is korrupt, ha kétszer ennyi a fizetése" – mondta. Ha magasabb jövedelmet tudnának kínálni a jelentkezőknek a felvételnél, akkor több jelentkezőből tudnának választani.

"Ez a mai rendőri fizetés, tényleg méltatlanul alacsony, de figyelembe kell venni az ország tűrőképességét és lehetőségeit" – mondta.

Most olyan embereket várunk, akik ezt tudják, és figyelembe veszik azt, hogy nekik sokkal szigorúbbak az életviteli szabályaik, sokkal szigorúbban ítélik meg, ha ők valamit elkövetnek.

"Ide most kell a hivatástudat, jó sokáig kell még a hivatástudat" – mondta, hozzátéve: 15-20 év múlva már lehetőség lesz arra, hogy a rendőrök "piaci" béreket kaphassanak.

A rendőri vezetés május közepén került a támadások kereszttüzébe, miután az ügyészség öt rendőrt nemi erőszakkal gyanúsított meg, majd a bíróság a gyanúsítottak előzetes letartóztatását is elrendelte.

És ez csak a legdurvább az utóbbi idők rendőröket is érintő bűncselekményei közül. A móri bankrablás legújabb gyanúsítottja is rendőr volt, és előzetes letartóztatásba helyezték azt a 13 autópályarendőrt is, akiket vesztegetéssel gyanúsítanak.

A sorozatos botrányokba belebukott Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter, Bene László országos, Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitány, valamint Dobozi József, a Rebisz parancsnoka.