A jobboldali szimpatizánsok 'országos balhét' várnak

2002.07.10. 15:38
Csütörtökre és péntekre újabb tömegdemonstrációkat szerveznek polgári körök, illetve "civil személyek". A rendőrséghez eddig három helyfoglalási igény érkezett, de a Kossuth téren táborozó "Magyar rezervátum" tagjai úgy tudják, csak a fővárosban nyolc helyszínen követelhetik egyszerre az újraszámlálást.
Csütörtökre két, péntekre egy tüntetést jelentettek be civil szervezetek, illetve magánszemélyek a fővárosban; a BRFK tudomásul vette a bejelentéseket, és biztosítja a rendezvényeket.

"Nagygyűlés a magyar demokráciáért"

A BRFK sajtóügyeletese az MTI-nek elmondta: a polgári körök bejelentése szerint csütörtökön politikai nagygyűlést tartanak "a magyar demokráciáért" a Március 15-e téren, ahová 5-10 ezer főt várnak.

A magukat "Magyar rezervátum" csoportként emlegető jobboldali szimpatizánsok kedden a Kossuth téren - egy erőtlen megmozduláson - azt hangoztatták, hogy tudomásuk szerint csak Budapesten nyolc helyszínen, főként nagyobb tereken gyülekeznek majd a polgári körök képviselői és a szimpatizánsok.

A "rezervátum" egyik "lakója" az Index riporterének azt mondta, hogy "országos balhéra számítanak", mert úgy tudják, vidéken is lesznek megmozdulások.

A keddi események egyik tanulsága szerint érdemes a Kossuth téri tüntetők információit fenntartásokkal kezelni. Kedd délben ugyanis a tüntetők közül többen váltig állították, hogy "nemsokára tiszteletét teszi" Rogán Antal a "rezervátumban". A Fidesz frakcióvezető-helyettese azonban távol maradt.

Újra újraszámlálást akarnak

A Nemzeti Szervezetek Szövetségének bejelentése szerint az országgyűlési választásokon leadott szavazatok újraszámlálásáért csütörtökön a Kossuth téren lesz megmozdulás, ahol 10-12 ezer részvevőre számítanak a szervezők.

Péntekre viszont magánszemélyek jeleztek egy 3-4 ezer fős megmozdulást a Köztársaság térre, szintén a szavazatok újraszámlálása céljából.

A rendőrség mindhárom bejelentést tudomásul vette. Arra a kérdésre, hány rendőr biztosítja majd a demonstrációt, a BRFK ügyeletese azt válaszolta, hogy ez az adat titkos, de ilyen esetekben a rendőrség mindig rugalmasan, a résztvevők számának megfelelően jár el.