Némelyik bankautomata csak leszögelt pénzeszsák

2008.10.09. 07:28
Egész Közép-Európában divatos bűncselekménnyé vált a bankjegykiadó automaták kifosztása, ezért a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) együttműködést kezdeményezett a román, a cseh és a szlovák hatóságokkal.

Nem "hungarikum" az ATM-ek fosztogatása, állítja Dócs András, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnügyi főosztályvezetője. Csehországban az elmúlt egy évben ötven ilyen eset történt, előfordul, hogy egy nap alatt két hasonló bűncselekményt is elkövetnek. Romániában az elmúlt egy évben ötven-hatvan, Németországban száz ilyen bűncselekmény történt.

Az automata helye Füzesgyarmaton

Magyarországon tavaly november óta körülbelül húsz esetben próbáltak kifosztani bankjegykiadó automatát, ezek fele kísérleti szakaszban maradt. Nagyon sok olyan eset is lehet, amelyről a hatóságok nem tudnak, mert nem marad nyoma a "próbálkozásnak" - közölte Dócs András őrnagy.

Az elkövetés módszerei országonként eltérőek: Csehországban az elkövetők plazmavágóval dolgoznak szívesen, ötven bűncselekményből tizenötöt ezzel a módszerrel követtek el. Romániában flexszel vágják ki a páncélkazettát, Magyarországon pedig az a módszer terjedt el, hogy egyszerűen kirántják az automatát a helyéről.

A helyszíneken általában kevés nyom marad, legfeljebb annyit tudni, hogy "csuklyás emberek kesztyűben dolgoztak". Emiatt nagyon fontos, hogy a környező országok rendőrségei szorosabb kapcsolatot alakítsanak ki, és megosszák egymással a nyomozások során szerzett tapasztalatokat - mondta a főosztályvezető.

Csehországban ezekben a napokban kezdődött egy konferencia a bankjegykiadó automaták fosztogatásáról, a tanácskozáson az NNI szakemberei is részt vesznek.

Magyarok markolóval

A nemzetközi együttműködés keretében májusban Marosvásárhelyen fogtak el egy négyfős magyar bandát, amelyet két bankautomata kifosztásával gyanúsítanak. Csehországban szeptember közepén értek tetten három magyart, amikor azok megpróbáltak plazmavágóval felnyitni egy automatát. A külföldön elfogott magyar bankautomata-fosztogatók korábban itthon is követtek el vagyon elleni bűncselekményt. A rendőrség vizsgálja, hogy a külföldön elfogottak mely országokban és milyen bűncselekményeket követtek még el.

Szeptemberben Magyarországon fogták el azt a magyarokból és koszovói albánokból álló bandát, amely Spanyolországban csaknem 200 esetben fosztott ki bankautomatát. A bűnözők markológéppel tépték ki a pénzkiadó automatákat a falból.

A rendőrség szerint elképzelhető, hogy a magyar bűnözők az ország határain túl fosztogatnak, itthon pedig a külföldi bűnözők az aktívabbak. Az NNI főosztályvezetője - a nyomozás érdekeire hivatkozva - nem kívánt beszélni arról, hány bűnözői csoport dolgozik Magyarországon, illetve van-e közöttük kapcsolat. Ezzel kapcsolatban Dócs András mindössze annyit mondott: népszerű bűncselekmény lett az ATM-ek kifosztása, sokan próbálkoznak ezzel, olykor "ész nélkül".

A bűnözők az elmúlt egy évben kevesebb mint 100 millió forintot vittek el ATM-ekből; kezdetben több tízmillió forintot is el tudtak lopni, mostanában ennek már csak a töredékéhez jutnak hozzá.

A főosztályvezető szerint az is segíti a bűnözőket, hogy sok ATM csak "leszögelt pénzeszsák", vagyis az automata túl egyszerűen van rögzítve a talpazathoz, így könnyen kiemelhető.

A környező országokban már felismerték a bankok, hogy biztonsági berendezéseket kell telepíteni az automatákba. Csehországban a potenciális célpontokat, a kisebb automatákat olyan festékpatronokkal szerelték fel, amelyek azonnal elszínezik a pénzt, ha megmozdítják az ATM-et, mondta Dócs András. A csehországi csak egy módszer a sok közül, a lényeg az, hogy mire a bűnözők kinyitják a páncélkazettát, a pénz színeződjön el, vagy a GPS jelezze, hol van az automata. A rendőrség egyébként kezdeményezte a bankoknál, hogy építsenek az ATM-ekbe ilyen biztonsági berendezéseket.