Három évet kapott Zalatnay

2004.09.23. 12:29
Három év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bíróság csütörtökön jogerősen Zalatnay Sarolta énekesnőt nagy kárt okozó csalás miatt. Zalatnay az utolsó szó jogán azt közölte, hibásnak tartja magát, bűnösnek nem. Leghamarabb két év múlva szabadulhat az énekesnő, aki nagyon összetörtnek tűnt az ítélet hallatán.
A másodfokon eljáró bíróság csütörtökön nagy vonalakban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, ám kizárta a harmadrendű vádlott Zalatnayt a büntetés felének letöltése utáni feltételes szabadlábra bocsájtás lehetőségéből. Az elsőfokú ítélet értelmében ugyanis az énekesnő másfél év után elhagyhatta volna börtönt, a másodfokon eljáró testület azonban megfosztotta ettől a kivételes lehetőségtől. Így leghamarabb két év múlva szabadulhat Zalatnay.

Tekintse meg a tárgyalás képeit!
A bíróság ismertetése szerint Zalatnay 123 millió forintos kárt okozott, amelynek 25 százaléka térült meg az évek során. A bonyolult ügyben hat vádlott állt a bíróság előtt, és négy vádirat készült. Az úgynevezett nagyvád 45 rendbeli cselekményről szólt.

Az elsőrendű vádlott ügyvédnő hároméves, illetve a másodrendű két és fél éves büntetését a bírák helybenhagyták, míg a negyed- és ötödrendű vádlottat felmentették. A másodrendű vádlott esetében a fogházbüntetést börtönbüntetésre szigorították. Az ítélet jogerős.

"Szeretettel meg tudnánk oldani mindent"

Zalatnay Sarolta az utolsó szó jogán elmondta, hogy hibásnak tartja magát az ügyben, bűnösnek azonban nem. Hozzátette, nagyon megilletődött, mert nem szokott hozzá a szerepléshez ilyen fórumon, ezért elnézést kér ha olykor megbicsaklik szava. Az énekesnő elmondta, bírói letétbe helyezte, illetve visszafizette a teljes kárösszeg nagyobbik felét, mintegy 28 millió forintot.

Klikk a képre!
Hozzátette, amikor a kérdéses kölcsönöket felvette, nem számíthatott arra, hogy a vele szerződő társaságok meg fognak szűnni, s ha azok nem szűntek volna meg, minden pénzt rendben vissza is fizetett volna. Végül közölte, hogy bár nem tartja magát bűnösnek, ennek ellenére a legfőbb célja, hogy megtérítse az okozott károkat. "Szeretettel meg tudnánk oldani mindent" - zárta beszédét az énekesnő.

Az ügyészség az első fokon három év börtönre ítélt Zalatnay és vádlott-társai esetében is súlyosbítást kért. A védelem a két évvel ezelőtti ítélet után enyhítésért, felmentésért, illetve új eljárás indításáért is fellebbezett. A csütörtöki tárgyaláson a védelem egyebek között az idő múlására hivatkozott, tekintettel arra, hogy a vádbéli cselekmények 1996-97-ben történtek.

Három éve emeltek vádat ellene

Zalatnay Sarolta ellen 2001 márciusában, 43 rendbeli csalás miatt emelt vádat az ügyészség: a vádirat szerint 1996-1997-ben összesen 150 millió forintnyi hitelt vett fel magas kamatra magánszemélyektől egy tévéstúdió építéséhez, amelyet azóta nem, vagy csak részben fizetett vissza. A csalás mellett magánokirat-hamisítással, jogosulatlan pénzintézeti tevékenységgel, hitelsértéssel is vádolták Zalatnayt, az ügy harmadrendű vádlottját.

2002 decemberében, miután a vádlottak nagyrészt elismerték a rájuk nézve terhelő állításokat, az ügyész öt év letöltendő börtönbüntetést kért az énekesnőre, de a nem jogerős ítélet végül három évet szabott ki rá különösen nagy összegű csalás bűnéért. Az elsőfokú ítélet szerint Zalatnay másfél év után feltételesen akár szabadlábra is kerülhetett volna. Zalatnay védője akkor felmentésért, másodsorban enyhítésért fellebbezett.