Országos fegyverbegyűjtés Budapesttől Pusztaszerig

2007.03.14. 15:03
81 üres üveget, rongyokat, dugókat és benzint találtak egy budapesti lakásban a rendőrök és a titkosszolgák. Az üvegfelhalmozó Kossuth téri tüntető elismerte, hogy rendőrökre akart támadni a molotovkoktélokkal. Fegyvereket, lőszereket, hangtompítókat és egyéb lőfegyver-elemeket foglaltak le Mezőkeresztesen, Bükkábrányban és Hatvanban tartott házkutatásokon. Lőfegyvert találtak Pusztaszeren is.

Molotov-koktélokat akart nagy mennyiségben előállítani egy budapesti fiatalember. A Nemzeti Nyomozóiroda a Nemzetbiztonsági Hivatallal együttműködve kedd délután fogta el a hatóságok szerint a Kossuth téri tüntetőkhöz tartozó fiatalembert.

A nyomozók tájékoztatása szerint "valóságos Molotov–koktél-gyárat" találtak. A fiatalember lakásán 56 ásványvizes és 25 egyéb üveget találtak. Valamint "molotovkoktél gyártásához szükséges más segédanyagokat", vagyis rongyot, parafadugót és benzint.

Beismerte

Az őrizetbe vett fiatalember a kihallgatás során elismerte, hogy egy hónapja készült a gyártásra. A benzinbombákat március 15-én akarta szétosztogatni tüntetőtársai között.

A büntetlen előéletű fiatalembert, aki a lakásán talált névjegykártya szerint a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tagja, közveszély-okozás előkészületével gyanúsítják.

Házkutatások Borsod-Abaúj-Zemplénben

Egy 43 esztendős férfi mezőkeresztesi lakhelyén, különböző rejtekhelyekről, több mint félszáz bűnjel, lőfegyverek, lőfegyverelemek, lőszerek, tárak, fegyverek átalakításához használatos speciális szerszámok kerültek elő, amelyek között a fegyverszakértő előzetes tájékoztatása alapján több lőfegyvernek minősülő tárgy is található.

A férfi gyanúsítottkénti kihallgatása során a terhére rótt bűncselekményt elismerte, vallomása alapján pedig nagy erőkkel megindult a nyomozás. Azonos időben Bükkábrányban, Hatvanban is házkutatást tartottak, s újabb, feltehetően átalakított lőfegyvereket, lőszereket, hangtompítókat foglaltak le.

A rendőrök még a nyomozás elején tartanak, egyelőre nincs információ arra vonatkozólag, hogy esetlegesen szervezett csoportok akarták volna használni az említett eszközöket a nemzeti ünnepen.

Házkutatás Pusztaszeren is

Tavaly nyáron egy 38 esztendős pusztaszeri férfi egy házilag barkácsolt szerkezettel lövöldözött tanyája udvarán, mikor egy visszapattanó lövedék megsebesítette gyermekét. A kislány sérülése nem volt számottevő, így orvosi beavatkozásra nem volt szükséges.

Az eddig titkolt esemény a közelmúltban kitudódott. A rendőrök a kedden tartott házkutatáson az elsődleges szakértői vélemény alapján fegyvereket, lőszereket, fegyveralkatrészeket találtak, valamint rábukkantak a balesetet okozó, otthon készített eszközre is.

A férfit a rendőrség őrizetbe vette, az ügyészség azonban előzetes letartóztatását nem tartotta indokoltnak, így szabadlábon védekezhet.

Gépfegyveres osztrákok, rettegő németek

Röszkénél a vámosok találtak darabokra szerelt, elrejtett fegyvereket egy osztrák rendszámú autóban. Az alkatrészekből működőképes AK gépkarabélyokat lehet összeszerelni. A gyanúsítottak megtagadták az együttműködést a hatóságokkal. A Nemzeti Nyomozóiroda tájékoztatása szerint az ügyet jelen pillanatban nem tudják a március 15-i eseményekhez kötni.

A zavargásveszély Németországban is aggodalmat keltett. A külügyminisztérium közleményben hívta fel a Magyarországra utazó, vagy itt tartózkodó német állampolgárok figyelmét arra, hogy műrcius 15-én tüntetések várhatóak. A minisztérium ezek elkerülését javasolta.