Gyurcsány a montenegrói függetlenség mellett

2005.05.26. 19:48
A magyar kormányfő csütörtököi belgrádi találkozóján a szerb fél magától vetette fel Ratko Mladics, háborús bűnökkel vádolt boszniai szerb parancsnok elfogásának fontosságát. A balkáni háborúk bűnöseinek elfogása a horvát EU-tagfelvételi tárgyalások elakadása óta érzékeny kérdéssé vált az integrációs folyamatba bekapcsolódni vágyó Szerbiában is. Később Gyurcsány Pogdoricában helyeselte a montenegrói vezetés függetlenségi törekvéseit.

"Le kell tudnunk a Mladics-kérdést" - csapott a világpolitika közepébe Szvetozar Marovics a Szerb-Montenegrói Államközösség elnöke a Gyurcsány Ferenccel folytatott csütörtöki megbeszélése után Belgrádban. A találkozón Borisz Tadics szerb elnök és Vojiszlav Kostunica szerb kormányfő is részt vett, jelentette a helyszínről az Index tudósítója.

"Kell, hogy legyen kilátásunk Mladics elfogására, különben nincs kilátás országunk számára" - tette hozzá újságírói kérdésre felelve Marovics, aki mint később Eörsi Mátyástól a parlamenti európai integrációs bizottságának elnökétől megtudtuk, magától hozakodott elő a témával.

Csak duma?

A balkáni háborúk bűnöseinek elfogása a horvát EU-tagfelvételi tárgyalások elakadása óta érzékeny kérdéssé vált az integrációs folyamatba bekapcsolódni vágyó Szerbiában is. Az óvatosságot mindenesetre jelzi, hogy az EU-s álláspontot képviselni hivatott magyarok nem is vetették fel a kérdést a kapcsolatok javítását célzó tárgyalásokon.

Ahogy Kustunica szerb kormányfő és Tadics szerb elnök is kerülte a kérdést. Persze Kostunica ellenzi a hágai együttműködést, Mladicsot pedig a belgrádi rossznyelvek szerint a szerb titkosszolgálat bujtatja.

A nagypolitikai kitérőtől eltekintve a magyar-szerb-montrenegrói tárgyalások gördülékenyen haladtak, a felek aláírtak két általános gazdasági, illetve politikai megállapodást.

Kis lobbizás, kis kisebbségezés

Gyurcsány a magyar óriás cégeknek is lobbizott, amikor arról beszélt Marovicsnak, hogy Magyarország érdekelt a két ország gazdasági kapcsolatainak fejlesztésében. Szeretné egyebek között, ha a Malév belgrádi járatot indíthatna, s a Mol Rt. sikeres befektetéseket eszközölhetne a térségben. A magyar kormányfő a szerbia-montenegrói hatóságok támogatását kérte ehhez.

Gyurcsány mindhárom tárgyalópartnere egyetértett a magyar kormányfővel a kisebbségi kérdés rendezésének sürgősségében. A magyar kormányfő örömét fejezte ki amiatt, hogy tavaly év vége óta a szerb hatóságok példás szigorral lépnek fel a magyarverőkkel szemben. Mint megállapították, csökkentek a feszültségek.

Gyurcsány: Montenegró oda tart, ahova Magyarország eljutott

Gyurcsány Ferenc csütörtök délután elutazott Belgrádból kétnapos vizitjének következő állomására, Podgoricába, ahol Milo Gyukanovics montenegrói kormányfővel és Filip Vujanovics montenegrói elnökkel tárgyalt.

"A SZM államközösség betöltötte a funkcióját, 2001 óta csökkentek a két nép közötti feszültségek. Montenegró elképzelései szerint 2006 januárjától a függetlenségen alapul majd, ezt tárgyalásos úton szeretnék elérni, amennyiben a szerb fél is így akarja. Amennyiben nem, 2006. február és április között megrendezik a népszavazást a függetlenségről." - jelentette ki a magyar delegáció társaságában

Gyurcsány Ferenc ehhez annyit fűzött hozzá: "Montenegró oda törekszik, ahova mi már eljutottunk, bátor és hiteles politikát folytat" Az Index kérdésére kormányzati források megerősítették, a magyar miniszterelnök ezzel gyakorlatilag kiállt a montenegrói függetlenség mellett, miközben a szerb vezetés igen ambivalens a kérdésben, a szétválás kizárólag a montenegrói politikusok programjában szerepel.