A palesztin fegyveresek beszüntetik a gázai akciókat

2005.09.27. 15:00
Hatásosnak tűnnek Izrael megtorló csapásai, amit a kiürített Gázai övezetből érkező palesztin terrortámadásokra válaszul mért az utóbbi napokban légitámadás és tömeges fogolyszedés formájában.
A palesztin fegyveres csoportok megegyeztek abban, hogy véget vetnek a Gázai övezetből Izrael ellen intézett támadásoknak, közölte kedden a különböző frakciók képviselőit összefogó testület elnöke, Ibrahím Abu an-Nadzsa.

"Az állandó bizottságban képviselt összes frakció egyetértésre jutott abban, hogy népünk érdekeit szem előtt tartva véget vetnek a Gázai övezetből indított fegyveres ellenállási műveleteknek" - jelentette ki újságíróknak a testület vezetője. A megállapodást hivatalosan a frakciók képviselőinek kedden később sorra kerülő tanácskozása után jelentik be.

Az egyezség célja Nadzsa megfogalmazása szerint az, hogy megvédje a palesztin népet "egy katasztrófától", a Gázai övezetből indított támadásokat követő izraeli megtorló akciókra utalva. Az Izrael elleni rakétatámadások többségéért felelős Hamász szélsőséges mozgalom már vasárnap jelezte, hogy beszünteti azokat.

Gyors válasz

A másik fő csoport, az Iszlám Dzsihád egy képviselője közölte, hogy "a nemzeti érdekek védelmében" ők is hasonlóan döntöttek, hozzátette azonban, hogy "nem fogjuk ölbe tett kézzel nézni, ha az ellenség folytatja az agressziót és a gyilkosságokat".

A palesztin fegyveres szervezetek kedvét valószínűleg az vette el az Izrael által kiürített Gázából való rakétázástól, hogy Izrael válaszul a merényletekre ismét megtorló akciókat kezdett: vezetők célzott likvidálását, légitámadásokat és letartóztatásokat ígért.

Az utóbbi napokban többször támadtak palesztin célpontokat izraeli repülők.