Putyin a tévében beszélgetett az ukránokkal

2004.10.26. 23:02
Szokatlanul nyíltan kampányol az orosz elnök Leonyid Kucsma kiszemelt utóda, Viktor Janukovics mellett. Putyin ugyan nem adott konkrét tippet a hétvégi elnökválasztást illetően, de dicsérte Ukrajna eddigi teljesítményt és ígéretet tett arra, az ukránok személyivel is átléphetik az orosz határt jövőre. Az orosz sajtó szerint Putyin orosz-amerikai geopolitikai csataként fogja fel az ukrán elnökválasztást.
Élő közvetítésben válaszolt kedd este a hatalom által ellenőrzött három fő televíziós csatorna műsorában ukrán nézők kérdéseire Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki kedden háromnapos hivatalos látogatásra Kijevbe érkezett.

#alt#
Diákok és a Pora ellenzéki szervezet tagjai tüntetnek Janukovics bűnözői múltja miatt
fotó: EPA
Az orosz elnök, s e szokatlan gesztust számos megfigyelő értelmezte úgy, mint az elnöki címre pályázó Viktor Janukovics miniszterelnöknek, a Leonyid Kucsma ukrán államfő által az elnöki posztra "kiszemelt utódnak" nyújtott, alig leplezett támogatást.

Putyin Oroszországban is csak nagyon ritkán vállal ilyen tévészereplést. Az orosz elnök ilyetén fellépése egy szovjet utódállam elnökválasztási kampányának csúcspontján, példátlan a posztkommunista gyakorlatban, s Ukrajna történetében sem volt még példa arra, hogy idegen állam feje egyenesben válaszol ukrán nézők kérdéseire.

Nem adott konkrét tippet

Interneten olyan kérdést is intéztek az orosz elnökhöz, hogy kire szavazna az ukrán elnökválasztáson, ha ukrán állampolgár lenne. Ez elől diplomatikusan kitért, s csak arra biztatta az ukránokat, hogy minél nagyobb számban szavazzanak a vasárnapi elnökválasztáson.

Egy másik kérdés kapcsán azonban dicsérte a Janukovics kormányzása alatt elért ukrán gazdasági sikereket. Mint mondta, nemcsak a gazdasági növekedés ténye figyelemreméltó, hanem a Janukovics-kormány által vezényelt minőségi fejlődés is.

Híve a kettős állampolgárságnak

Egy kérdés nyomán kijelentette: elvben híve annak, hogy oroszok és ukránok kölcsönösen kettős, orosz-ukrán állampolgárokká válhassanak, de hozzátette, hogy "ezen még sokat kell gondolkodni, és ki kell várni, amíg az ilyen irányú kívánság megérik mindkét ország társadalmában".

Kifejtette, hogy híve az orosz-ukrán kettős állampolgárságnak, de egyelőre csak annyit ígért az ukránoknak, hogy 2005-ben is beutazhatnak Oroszországba személyi igazolványukkal. Korábban úgy volt, jövőre már csak útlevéllel mehetnek Oroszországba az ukránok.

Nemzetközi kérdésekről szólva hitet tett "a többpólusú világrend" mellett, és figyelmeztetett "az egypólusú világrend veszélyeire".

Fontos neki Ukrajna

Megfigyelők szerint Moszkva számára jelentős tétje van az ukrán elnökválasztásnak, hiszen az Ukrajnához tartozó Szevasztopol fekete-tengeri kikötőváros az orosz haditengerészet déli flottájának otthona, s Ukrajna mintegy "ütközőövezet" a Kelet felé bővülő NATO és Oroszország között.

Putyin e hónapban már találkozott egyszer Janukoviccsal Moszkvában, és kedden részt vett, többek között a nyugat által száműzött Alekszandr Lukasenkóval egy második világháborús megemlékezésen, amit váratlanul hoztak előbbre egy héttel.

Az orosz liberális sajtó bírálta kedden a Kremlt, amiért "orosz-amerikai geopolitikai csataként fogja fel az ukrán elnökválasztást".