Megbuktatnák Kofi Annant

2004.11.19. 09:59
Megvonnák a bizalmat Kofi Annan főtitkártól az ENSZ dolgozói. A történelem során először kezdeményezett bizalmatlansági indítványt az váltotta ki, hogy Annan megbocsátott egy szexuális zaklatással vádolt vezető beosztottjának. A főtitkárt a segélyprogramok miatt is támadják, melyek keretében többek között Szaddám Husszein magánvagyona gyarapodott.
Történelmi bizalmatlansági szavazásra készül az ENSZ, jelentette az AFP. A világszervezet dolgozóinak szakszervezete Kofi Annan főtitkártól kívánják megvonni a bizalmat. Annan lenne az ENSZ történetének első főtitkára, aki mandátuma lejárta előtt, a bizalom elvesztése miatt kényszerül távozásra.

A főtitkár részben az ENSZ vitatott segélyezési programjai miatt került veszélybe. A világszervezet tagországai többek között az iraki "Olajat élelemért" program során elkövetett szabálytalanságok miatt támadják Annant. A program kiskapuit kihasználva Szaddám Husszein bukott iraki diktátor a magánvagyonát gyarapította a segélyekből, jelentette az AFP.

A bizalmatlansági indítványt az ENSZ alkalmazottainak szakszervezete kezdeményezte, miután Annan felmentés helyett megkegyelmezett a protekcionizmus és szexuális zaklatás gyanújába keveredett felülvizsgálati főnöknek, Dileep Nairnak. Nair, beosztottjai szerint szexuálisan zaklatta munkatársait és megsértette az ENSZ felvételi és előléptetési szabályait.

Annan a vádak ellenére "teljes bizalmáról" biztosította Nairt. A főtitkár "alapos vizsgálatok" után bocsátott meg alkalmazottjának. "Egyszerű és nyilvánvaló szerecsenmosdatás volt", háborgott a felmentés után az AFP-nek a bizalmatlansági indítványt kezdeményező szakszervezet egyik vezetője, Guy Candusso.