Pokolgép robbant Arafat temetésén

2004.11.12. 13:39
Autóba rejtett pokolgép felrobbanása fokozta a zűrzavart Jasszer Arafat temetésén Rámalláhban, miután a kiváncsi, több ezres tömeg betört az utolsó ceremónia miatt elkerített területre. Délután eltemették a palesztin vezetőt. A gyászszertartást Kairóban rendezték, ahol Arafattól állam- és kormányfők búcsúztak.
Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant pénteken Rámalláhban, két ember meghalt, többen megsebesültek, közölte az izraeli mentőszolgálat. Napnyugtakor sírba eresztették Jasszer Arafat holttestét.

Látványos gyászszertartás
Tekintse meg képeinket!
A gyászszertartás pénteken reggel kezdődött meg a kairói al-Galá tiszti klubban. Arafatnak a palesztin zászlóval letakart fakoporsóját nyolc egyiptomi tiszt vitte vállán a Heliopolisz egyik mecsetébe. A jelenlévők imádkoztak a palesztin vezető lelki üdvéért. A mindössze két perces halotti imádságot Mohamed Szájed Tantavi sejk a szunniták legfőbb vallási elöljárója vezette. Az imám Allah bocsánatát kérte az elhunytnak és minden muzulmánnak. "Egész életében népét szolgálta, míg istene elé került bátorsággal, becsülettel. Imádkozzunk a lelkéért" - mondta Tantavi sejk.
A nyilvános gyászszertartást a kairói al-Azhar nagymecsetben, az iszlám négy legfontosabb szentélyének egyikében tartották. A szertartáson részt vett számos ország állam és kormányfője. Az EU-tagállamokból többnyire külügyminiszterek érkeztek Kairóba, köztük Somogyi Ferenc a magyar, valamint a francia, a német és a brit diplomácia vezetője. A palesztin mozgalom részéről ott volt Faruk Kaddumi, a Fatah új elnöke és Mahmud Abbász, a Palesztinai Felszabadítási Szervezet vezetője és Rauhi Fattúh ideiglenes palesztin elnök. Az iszlám előírásainak megfelelően a szertartáson nem vett részt Szúha Arafat, az elhunyt palesztin elnök özvegye.
Egyelőre nincs további értesülés a merényletről, amely akkor történt, amikor Jasszer Arafat holttestét szállító helikopter leszállt Rámalláhban, ahol a palesztin elnök temetése zajlik. A robbanás egy hídon történt. Röveiddel ezután a tömeg megrohamozta a helikoptert.

Emiatt a palesztin biztonsági erőknek huszonöt percébe került pénteken, hogy kivegyék a koporsót, amit valóságos emberáradat közepette vitték a temetés színhelyére, ahol több tízezer gyászoló várta a szertartást. A koporsó útját a levegőbe leadott lövésekkel is alig tudják biztosítani a palesztin rendfenntartó erők.

Elmaradt a ravatalozás

Eredetileg úgy tervezték, hogy a temetés előtt felravatalozzák Rámalláhban is az elhunyt palesztin elnök holttestét, de a gyászoló tömegben izzó szenvedélyek hőfoka miatt eltekintettek ettől, mert nem akartak kockáztatni semmiféle olyan érzelemkitörést, amely szélsőségbe torkollhatott volna. Ezért egyenesen a fa árnyékában elhelyezett, fehér márványból készült sírhelyhez vitték a tetemet, ahol egy muzulmán pap szórt földet a koporsóra. Közben muszlim papok a Koránból olvastak fel részeket. Arafat testőrei összefogózva és zokogva hajoltak a sír fölé. A bánattól kába gyászolók tömege folyvást nyomult előre, próbálva közel jutni a sírhoz, közben még az elhunyt emlékére - iszlám hagyomány szerint - ültetett olajfacsemetéket is letaposva.

A temetéssel egyidejűleg tartott imán részt vettek az új palesztin vezetők is, köztük Abu Abbász (Abu Mazen), a Palesztinai Felszabadítási Szervezet feje, Ahmed Korei (Abu Ala) miniszterelnök és Rauhi Fattúh, a Palesztin Hatóság ideiglenes elnöke. A temetés után a tömeg viszonylag hamar szétszéledt, a volt elnöki hivatal helyszínén megszűnt a nyüzsgés.

Csalódott a káosz miatt egy palesztin vezető

A temetés kívülálló, külföldi szemtanúi szerint olyan nagy volt a káosz, a helyzet ellenőrzése annyira kicsúszott a palesztin biztonsági erők kezéből, hogy az érzelmek ilyen féktelen kitörése és parttalan áradása nem sok jót ígér a következő napokra, kevéssé remélhető a nyugalom visszatérése a palesztin területekre. Száeb Erekat palesztin miniszter csalódásának adott hangot egy nyilatkozatában a zűrzavar miatt. Mint mondta, jobb szervezésre számított.

A rámalláhi kaotikus jelenetek éles ellentétben álltak az azt megelőző kairói gyászszertartás kissé talán túlzott szervezettségével. A túlbuzgó egyiptom őrök még magas rangú külföldi személyiségeket is kizártak tévedésből a gyászünnepségről.

A rámalláhi temetés helyszínen már korábban kitört a zűrzavar, miután több ezer fiatal palesztin megpróbált betörni a ceremónia elkerített részére, ahol a palesztin vezetőt Jeruzsálemből hozott földbe temetik. Több száz palesztin rendőr órákon keresztül próbálta visszatartani a tömeget, de egy idő után a gyászolók áttörték a kapukat és felmásztak a falakra, a biztonsági erőkkel vívott harcában több tucat személy megsebesült, írja a Jerusalem Post.

Ideiglenes hely csak Rámalláh

Délelőtt befejeződött Kairóban Jasszer Arafat palesztin elnök gyászszertartása. Az elhunyt palesztin vezető koporsóját egy egyiptomi katonai repülőgépen helyezték el. A gép elindult a Sínai-félsziget felé, ahonnan Arafat földi maradványait egy jordániai helikopter szállította Rámalláhba.

Jasszer Arafat portréja >>>

A palesztinok a rámalláhi nyugvóhelyet ideiglenesnek tekintik, ezért kőkoporsóba temetik el, hogy később könnyebben lehessen kihantolni egy esetleges jeruzsálemi temetéshez. A sírba, a koporsó alá jeruzsálemi földréteget tesznek. A palesztin elnök végső óhaja az volt, hogy Jeruzsálemben, az al-Aksza mecset mellett temessék el, ezt azonban az izraeli kormány mereven elutasította.

Összecsapások Kelet-Jeruzsálemben

A Palesztin Hatóság elnökéről külön megemlékezést tartanak a Gázai övezetben is. Több palesztin fegyveres csoport, köztük az Iszlám Dzsihád és a Hamász a rámalláhi temetéssel egy időben jelképes temetési szertartást rendez a gázai Omari mecsetben.

Összecsapások voltak pénteken délelőtt Kelet-Jeruzsálemben az izraeli rendőrség és fiatal palesztin tüntetők között a kairói gyászszertartásának idején. A régi városrész bejáratánál a rendőrség szétoszlatta azt a néhány száz tüntetőből álló tömeget, akik a Mecsetek Terére akartak bejutni. Sebesültekről nem érkezett jelentés.

Izrael a legmagasabb riadókészültségbe helyezte a rendvédelmi szerveket. Ugyancsak összetűzés robbant ki a kelet-jeruzsálemi Suafat palesztin menekülttáborban, ahol a rendőrség a kődobáló tüntetőkre könnygázgránátokat lőtt ki.

Az EU közel-keleti értekezletet hívott össze
Tanácskozást hívott össze az Európai Unió az arab világ és Izrael képviselőinek részvételével, hogy megvitathassák a közel-keleti békefolyamat helyzetét a Jasszer Arafat palesztin vezető halála utáni helyzetben - jelentették be pénteken Brüsszelben. A november 29-30-án Hágában tartandó külügyminiszteri értekezletre meghívott tizenkét küldöttség között többek között szerepel Egyiptom, Izrael, a Palesztin Hatóság, Szíria, valamint megfigyelőként Libanon. Az értekezletet az EU barcelonai folyamat elnevezésű kezdeményezésének keretében tartanák. "Ez az egyetlen regionális fórum, amelyben Izrael és arab szomszédai egy asztalhoz ülnek" - indokolta a döntést az EU soros elnökségét ellátó Hollandia.