Pakisztán segítette atomfegyverhez Észak-Koreát?

2002.10.18. 20:38
Az amerikai kormány névtelenül nyilatkozó tisztségviselői megerősítették a The Washington Post lapértesüléseit, miszerint Pakisztán segítette Észak-Koreát nukleáris fegyverkezési programjában. Az amerikai kormány úgy véli, hogy Oroszország és Kína is együttműködhetett Phenjannal.
Fegyverkorlátozási szakértők már jóideje gyanították, hogy kapcsolat állhat fenn a pakisztáni és az észak-koreai nukleáris program között. Az biztos, hogy Pakisztán rendelkezik atombombával. Egyes amerikai szakértők szerint lehetséges, hogy már Észak-Koreának is van nukleáris fegyvere - írja a BBC Magyar Adása.

Oroszország és Kína benne volt

Az amerikai hírszerzés úgy bukkant az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program nyomára, hogy a phenjani rezsim nagy mennyiségű, különleges minőségű alumíniumot próbált beszerezni külföldön. Az alumínium beszerzésére tett kísérletből elemzők arra a következtetésre jutottak, hogy Észak-Korea urán dúsítására alkalmas gázcentrifugát épít. Ezt Phenjanban is elismerték a hónap elején, amikor az észak-koreai fővárosban látogatást tett James Kelly amerikai diplomata.

Pakisztán és Észak-Korea hosszútávú ballisztikai rakéták kifejlesztésén munkálkodott, hogy atomfejeiknek legyen hordozója. Mindkét állam szoros kapcsolatban áll Kínával, melyet sok elemző a nukleáris és rakétatechnikai szakértelem exportforrásának tekint. Az amerikaiak most konkrét bizonyítékról beszélnek, amely kimutatja, hogy Pakisztán támogatást nyújtott az észak-koreai fegyverprogramhoz - adta hírül az MTI. Mindez, ahhoz az információhoz kapcsolódik, ami Washingtont arra indította, hogy konfrontálja a koreai diplomatákat, s ami e hónapban ahhoz a Phenjanra nem jellemző beismeréshez vezetett, hogy valóban folytatta nukleáris programját.

Pakisztán tiltakozik a vád ellen

Az amerikaiak szerint Észak-Korea nagy mennyiségű, nagy szilárdságú alumíniumot próbált szerezni urándúsító centrifugákhoz. Az amerikaiak gyanúja szerint ezen a téren kapott Phenjan kritikus segítséget Pakisztántól - talán magukat a gáz-centrifugákat is. Ez a segítségnyújtás állítólag a 90-es évek végén kezdődött, nem sokkal azelőtt, hogy Musarraf tábornok hatalomra került, és ezután is folytatódott, talán még tavaly szeptember 11-ét követően is. A washingtoni pakisztáni nagykövetség illetékesei cáfolják az információt.

Az amerikai hírszerzés értékelése arra utal, hogy Amerika egyik kulcs szövetségese a terrorizmus elleni háborúban, fontos segítője volt egy olyan állam atomfegyverprogramjának, melyet Bush elnök a "gonosz tengely" részének nevezett. Washington fel fogja szólítani azokat az országokat, amelyeknek közük van az észak-koreai atomprogramhoz, hogy szüntessék be az együttműködést Phenjannal, és ítéljék el a nemzetközi egyezmények megsértését.