Megtörtént az első szárazföldi összecsapás

2003.03.20. 18:00
Az amerikaiak járőrözés közben két iraki járművet semmisítettek meg gépágyúval és rakétával. Irak rakétacsapásokkal válaszolt a hajnali amerikai légitámadásra. A kuvaiti védelmi miniszter szerint két rakéta csapódott be az ország északi részén, a CNN jelentése szerint a hadvezetés gázmaszk viselésére utasította a katonákat. Huszein túlélte az amerikaiak hajnali rakétatámadását.
18:02
A konfliktus első ismert szárazföldi ütközetében az amerikai tengerészgyalogosok csütörtökön megsemmisítettek két iraki páncélozott szállítójárművet.

Az 1. tengerészgyalogos hadosztály könnyű páncélozott járművei járőrözés közben szembetalálkoztak két iraki páncélozott szállítójárművel, a kuvaiti-iraki határtól délre, helyi idő szerint csütörtök délután 4 órakor.

A The New York Times internetes honlapjának híre szerint a tengerészgyalogosok LAV-25 típusú páncélozott járművei megütköztek az iraki járművekkel, és mindkettőt megsemmisítették, 25 milliméteres gépágyút és TOW páncéltörő rakétát használva. Az iraki erők előzőleg rakétákkal támadták a Kuvaitban felsorakozó amerikai katonákat.

18:00 Törökország engedélyezte a légtérhasználatot
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

17:52
Továbbra is Bagdadban marad a kubai nagykövetség négy diplomatája. Az ország bagdadi nagykövete megerősítette, hogy "teljesen nyugodt", s megtette a jelenlegi helyzetben szükséges összes intézkedést. Meg nem erősített értesülések szerint tizenegynéhány bagdadi misszióvezető maradt a helyén, köztük a Vatikán és Oroszország, valamint több muzulmán ország - Líbia, Szíria, Marokkó, Tunézia, Irán, Jemen, Indonézia, Algéria, Szudán és Egyiptom - nagykövete.
Bővebben>>

17:45
Gerhard Schröder német kancellár rövid televíziós beszédben sürgette az iraki háború befejezését. Szerinte rossz döntés született, "a háború logikája győzedelmeskedett a béke esélyeivel szemben".

17:40
A Fox News értesülései szerint Irak - Szaddám Huszein korábbi ígéreteivel ellentétben megkezdte olajkútjai felgyújtását. Az iraki olajminisztérium cáfol. A CNN úgy tudja, hogy Bászra környékén ég három olajkút.
Bővebben>>

17:35
Összecsapásokba torkollottak csütörtökön az egyiptomi fővárosban az iraki háború elleni tüntetések. A rendőrség vízágyúkkal próbálta megfékezni a kődobáló, fémcsövekből barikádokat emelő diákokat - többségükben a kairói amerikai egyetem hallgatóit -, akik az Egyesült Államok nagykövetségét akarták megközelíteni.
Bővebben>>

17:28
Anélkül fújták le Kuvaitban a kora este elrendelt légiriadót, hogy légitámadás érte volna az országot.

17:21
A kuvaiti védelmi miniszter szóvivője szerint az öbölmenti országra csütörtökön kilőtt hat iraki rakéta közül csak kettő volt Scud típusú, a másik négyet hivatalosan még nem azonosították. Egyes, meg nem erősített, jelentések szerint ezek al-Szamud rakéták voltak.

17:14
Irán lezárta az iraki Kurdisztánnal közös határát, és menekülő kurd családokat fordított vissza.
Bővebben>>

17:10
A török parlament jóváhagyta, hogy az amerikai légierő használja az Incirlik légitámaszpontot - jelentette a CNN ankarai tudósítója.

17:05
Az iraki háború kitörése után néhány órával Ciprus engedélyezte légtere használatát az Egyesült Államoknak. A ciprusi megállapodás nem tesz eleget maradéktalanul az amerikai kérésnek, amely a Törökországtól délre és Szíriától nyugatra fekvő földközi-tengeri sziget repülőtereinek igénybe vételére is vonatkozott.
Bővebben>>

17:00 Kuvaitban újra megszólaltak a szirénák
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

16:55
Csütörtökön kora este ismét megszólaltak Kuvaitban a légitámadás veszélyét jelző szirénák, miután délelőtt hat iraki rakéta csapódott be az ország területére.

16:47
Az amerikai kormány új és feltehetően értékes információkhoz jutott az utóbbi napokban a világ mintegy 60 országából kiutasított diplomatának vagy kereskedelmi képviselőnek álcázott iraki hírszerző tisztektől. Az amerikai hírszerzés számos irakit választás elé állított: vagy átállnak és együttműködnek, vagy pedig visszaküldik őket Bagdadba, hogy élvezzék azt a rövid időt, amit még ott tölthetnek - írja a csütörtöki Washington Post.

16:43
A CNN jelentése szerint az iraki kurdok folyamatosan hagyják el városaikat, hogy a környező hegyekben keressenek menedéket az esetleges iraki támadás elől.

16:35
Jacques Chirac sajtótájékoztatóján sajnálatát fejezte ki, hogy az Egyesült Államok ENSZ-felhatalmazás nélkül indít háborút Irak ellen. A francia elnök szerint ennek "súlyos következményei" lesznek.

16:08
Kofi Annan, az ENSZ főtitkára felszólította az iraki háborúban érintett valamennyi felet, hogy gondosan tartsák tiszteletben a nemzetközi emberiességi előírásokat.

16:00 Lezuhant egy amerikai helikopter
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

15:50
Törökországot mindenképpen megvédi a NATO. Ezt Lord Robertson NATO-főtitkár sajtónyilatkozatban jelentette be, emlékeztetve, hogy a szövetség védelmi céllal telepített különböző haditechnikát Törökországba, amelyek minden körülmények között teljesíteni tudják feladataikat.

15:36
Az iraki fegyveres konfliktusra való tekintettel nyolc járatot törölt a Malév csütörtökön. A társaság nem indítja csütörtökön Tel-Aviv-i és kairói járatát. Pénteken nem közlekedik a Budapest-Bejrút és a Budapest-Larnaka járat. Szombaton nem indul gép Tel-Avivba, vasárnap pedig a Tel-Aviv-i, a kairói és a larnakai járat marad ki.
Bővebben>>

15:35
Lezuhant Irak déli részén az amerikai különleges erők harci helikoptere. A legénységet és a fedélzetén tartózkodó katonákat kimentették.
Bővebben>>

15:29
A BBC az iraki információs minisztériumtól úgy értesült, hogy a reggeli bagdadi bombázásoknak egy halálos áldozata volt.

15:25
Az eredmény nélküli csütörtök reggeli bombázás járulékos kára az a presztízsveszteség, amit Washington legszorosabb európai szövetségese, Tony Blair brit miniszterelnök szenvedett el azzal, hogy már csak a kész helyzetről tájékoztatták Washingtonból - mutatott rá Pascal Boniface, párizsi stratégiai elemző.
Bővebben>>

15:08
Bush elnök nem ismertette az amerikai adófizetőkkel, hogy mekkora költségek terhelik őket a háború miatt, ám még a legóvatosabb becslésekben is mintegy 100 milliárd dollárra rúgó kiadások szerepelnek. Ez az összeg az amerikai nemzeti termék 1 százaléka.
Bővebben>>

15:00 Emelt szintű készültség Taszáron
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

14:40
Az arab világ második legjelentősebb értéktőzsdéjén, a kuvaitin, meghatározatlan időre felfüggesztették a kereskedést. A döntéshez az is hozzájárult, hogy Irak legalább egy Scud légvédelmi rakétát lőtt ki Kuvaitra és Kuvaitvárosban kora délutánig többször volt légiriadó.

14:35
A brit védelmi miniszter szerint nem szabad feltétlenül arra számítani, hogy az iraki konfliktus gyorsan véget ér. Geoff Hoon szerint a haditervet "úgy tervezték meg, hogy az Huszein eltávolítását eredményezze".
Bővebben>>

14:21
Hármas készültségi fokozatot rendeltek el a taszári amerikai bázison - értesült a HavariaPress. Az emelt szintű készültség értelmében az amerikai katonák nem hagyhatják el a bázist, annak területén pedig folyamatosan fegyverrel közlekednek, melyeket éjszaka is maguknál kell tartaniuk.
Bővebben>>

14:00 Este kezdődhet a légi offenzíva
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

13:57
"Nincs biztos következtetésünk arra nézve, hogy ki mondta" Szaddám Huszein hajnali televíziós beszédét - nyilatkozta egy neve elhallgatását kérő amerikai kormányzati tisztviselő. A korábban élőben közvetítettnek tartott beszédről hamar kiderült, hogy előre felvett anyag volt.

13:48
Az iraki légvédelem veszélyt jelenthet az amerikai gépekre, de komoly védekezésre esélye sincs - nyilatkozta a Magyar Rádiónak Kositzky Attila, a magyar légierő volt parancsnoka. A szakértő szerint a légitámadások az esti órákban kezdődhetnek újra, Kosinczky két nagy támadási hullámra számít.

13:38
Rendkívüli csúcstalálkozót tartanak az EU vezetői az iraki háború miatt csütörtökön. A tárgyalásokon a közös európai külpolitika kialakítása mellett az iraki újjáépítéshez nyújtandó segítségről is egyeztetnek a háború kérdésében erősen megosztott vezetők.

13:28
Svájc kitiltotta légteréből az amerikai és más katonai repülőket az iraki háború idejére. "Ha fegyveres konfliktus tör ki, a semleges Svájcnak az a szerepe, hogy ne nem vesz részt benne" - jelentette ki Pascal Couchepin svájci elnök a berni parlament ülésén.

13:16
Nagy-Britannia 100 millió fontot különített el humanitárius célokra - jelentette be Jack Straw brit külügyminiszter. Mint mondta, a hadsereg a következő hónapban harmincmillió fontot költ majd az irakiak megsegítésére.

13:07
A legalacsonyabb fokozatú készültségre sincs szükség az iraki konfliktussal kapcsolatban - jelentette ki Salgó László. AZ országos rendőrfőkapitány szerint a rendőrség megtette a szükséges megelőző intézkedéseket. Mint mondta, a rendőrség rendelkezik a védelemhez szükséges eszközökkel.

13:00 Jordániába érkeztek az első iraki menekültek
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

12:46
Egyelőre nem emelik a készültségi szintet a honvédségen belül, sem a taszári bázison - nyilatkozta csütörtökön a Klubrádiónak Matyuc Péter, a Honvédelmi Minisztérium kommunikációs igazgatója.

12:39
Megérkezett Jordániába a menekültek első, közel háromszáz fős csoportja Irakból. A jordán kormány két menekülttáborban összesen tízezer menekült befogadására hajlandó
Bővebben>>

12:31
Lefújták a légiriadót Moszulban - jelentette az al-Dzsazírára hivatkozva az AFP. Az észak-iraki nagyvárosra az Itar-Tassz orosz hírügynökség jelentése szerint mintegy harminc rakétát lőttek ki az amerikai vezetésű erők, feltehetően az iraki légvédelem radarállomásaira és a városban állomásozó elit Köztársasági gárda alakulataira.

12:19
Légtérhasználati kérelemmel fordult Törökországhoz Nagy-Britannia. A török kormány nem kívánt véglelegs választ adni a parlamentnek az amerikai kérésre vonatkozó határozata előtt.
Bővebben>>

12:00 Véget ért a légiriadó
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

11:50
Mohamed Szaid Sahaf iraki tájékoztatási miniszter közlése szerint egy polgári áldozata van az amerikai légitámadásnak - jelentette a BBC.

11:43
Irak újabb rakétát lőtt ki egy, a sivatagban lévő amerikai katonai tábor ellen - jelentette a CNN. A hírcsatorna beszámolója szerint az iraki Scudot az amerikai Patriot-rakétáknak sikerült megsemmisítenie. Kuvaitvárosban véget ért a légiriadó.

11:29
Magyarországot nem fenyegeti veszély - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök a nemzetbiztonsági kabinet ülését követően. A kormány elrendelte a határok és néhány kiemelt objektum megerősített védelmét.
Bővebben

11:22
Geoff Hoon brit védelmi miniszter szerint a brit csapatok "igen magas" készültségi fokozatban vannak. A BBC-nek nyilatkozó miniszter szerint nemsokára eszkalálódhatnak a hadműveletek.

11:13
Még nem kaptak támadási parancsot az iraki határon várakozó brit-amerikai csapatok - jelentette a BBC a Kuvaitban állomásozó brit csapatok szóvivője.

11:04
A következő két-három napban folytatódnak az Irak elleni korlátozott amerikai légitámadások - közölte egy amerikai katonai parancsnok csütörtökön Kuvaitban. A neve elhallgatását kérő vezető szerint ez része a nagyszabású akciót bevezető haditervnek - jelentette az MTI.

11:00 Légiriadó, rakétatámadások Kuvaitban
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

10:57
Irán nem engedi, hogy a háborúban álló felek használják az iráni légteret - jelentette be csütörtökön az iráni külügyminisztérium.
Bővebben

10:48
Az iraki kormány szerint Bagdad déli részén több polgári sebesültje is van az első bombázásoknak, állításuk szerint az amerikai rakéták polgári célpontokat is eltaláltak - jelentette az MTI. "Az első értesülések szerint többen megsebesültek a Bagdadtól délre fekvő al-Dora térségének polgári létesítményeiben" - közölte csütörtökön Udaj al-Taj, az iraki tájékoztatási minisztérium főigazgatója.

10:46
Légiriadót rendeltek el Kuvaitvárosban - jelentette a BBC. A helyszíni tudósítás szerint az emberek gázmaszkokat viselnek. Két órával a légiriadó előtt két iraki rakéta csapódott be a sejkség északi részén, a támadás nem szedett áldozatokat.

10:23
Az amerikai légierő első támadása Bagdad elővárosait érte, a városközpont érintetlen. A viszonylagos nyugalom ellenére az iraki főváros utcáin szinte egy embert sem látni.
Bővebben>>

10:17
Thomas Klestil az iraki háború mihamarabbi befejezésében bízik - áll az osztrák államfő csütörtök reggel kiadott közleményben. "Ausztria a legutolsó pillanatig a békés megoldás mellett lépett fel, és semmilyen módon nem vesz részt a harci cselekményekben" - idézi a közleményt az MTI.

10:11
Az AFP jelentése szerint az iraki rakétatámadás nem okozott emberveszteséget.

10:00 Irak rakétatámadással válaszolt a légicsapásra
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

09:56
Három tucatnyi illegális iraki bevándorló letartóztatására készül az FBI - jelentette a CNN. A nyomozóiroda értesülései szerint a "Huszeinnel szimpatizáló irakiak" terrortámadások végrehajtására is képesek.

09:51
A kuvaiti védelmi miniszter bejelentése szerint két iraki rakéta csapódott be az ország északi részébe - jelentette a CNN helyszíni tudósítója.

09:43
Csak percekkel a támadások előtt értesítette Tony Blairt az amerikai vezetés a katonai akcióról - jelemtette a BBC. A brit illetékesek még nem nyilatkoztak arról, hogy ők is részt vettek-e a támadásban.
Bővebben>>

09:34
A CNN helyszíni jelentése szerint Irak rakéta- vagy robotrepülő-támadást intézett az amerikai csapatok ellen. A vegyi támadástól tartó hadvezetés gázálarc viselését rendelte el a készenlétben álló csapatoknál.

09:31
Franciaország után Kína és Oroszország is elítélte az amerikai katonai akciót. Nagy-Britannia, Japán és Tajvan kitart az Egyesült Államok mellett.
Bővebben>>

09:07
A Delta Force elitkommandó készül Szaddám Huszein elfogására - adta hírül a londoni Times. A Pentagon a lapnak nyilatkozó illetékesei elmondták, hogy a 306 fős elitalakulat évek óta készül az akcióra.
Bővebben>>

09:04
A BBC értesülései szerint aknatámadás érte az Észak-Kuvaitban állomásozó brit alakulatokat, a hadvezetés készültséget rendelt el.

09:00 Tűzharc a kuvaiti határon?
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

08:46
John Kelly ellentengernagy bejelentése szerint a két bagdadi célpont ellen kilőtt Tomahawk cirkálórakéták többsége célba talált, a repülés közben csak egy rakéta hibásodott meg.
Bővebben>>

08:38
Iraki források szerint tíz ember vesztette életét az első amerikai légicsapásokban - jelentette a CNN.

08:36
A CNBC értesülései szerint az iraki hadsereg tüzet nyitott a kuvaiti határon várakozó amerikai csapatokra, a szembenállók között tűzharc tört ki. Franciaország a hadműveletek befejezésére szólított, Németország megdöbbenésének adott hangot.

08:29
A CNN értesülései szerint Huszein reggeli beszédét az iraki állami televízió nem élőben közvetítette, a diktátor üzenetét előre felvették.

08:23
Magyarország nem áll háborúban, nem részese az iraki katonai konfliktusnak, amely a kormány reményei szerint a lehető legkevesebb áldozattal jár majd - áll a Medgyessy Péter csütörtök reggeli közleményében.
Bővebben>>

08:21
Megerősítetlen hírek szerint öt iraki politikai vezető vesztette életét az első amerikai légicsapásokban - jelentette a Klubrádió bagdadi tudósítója.

08:15
Kézi fegyverekkel folytatott tűzharc zajlik Huszein bagdadi elnöki palotája környékén - jelentette az iraki fővárosból Orosz József, a Klubrádió kiküldött tudósítója.

08:09
A Hárec című izraeli napilap értesülései szerint Bush már hétfőn a támadásról beszélt Ariel Saronnal, az amerikai elnök a légicsapás előtt értesítette izraeli kollégáját. A napilap úgy tudja, amerikai alakulatok tartózkodnak Nyugat-Irakban, megakadályozandó az Izrael elleni rakétatámadásokat.
Bővebben>>

08:00 A hajnali támadás még nem a fő csapás kezdete
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

07:59
"Rántsatok kardot, húzzátok meg a ravaszt" - buzdította ellenállásra az irakiakat Szaddám Huszein. Mohamed Szaid Sahaf tájékoztatási miniszter szerint a "hülye amerikaiak" soha nem érhetik el céljukat.
Bővebben>>

07:31
A BBC szakértői szerint a hajnali légitámadás még nem a fő csapás kezdete, arra a későbbiekben kerülhet majd sor.

07:29
Az irakiak egyértelműen országuk ellen irányuló támadásként értékelték az amerikai légitámadást - jelentette a CNN bagdadi tudósítója. A hírtelevízió több iraki közembert is megszólaltatott, a nyilatkozók közül többen is Huszein leváltását nevezték szükségesnek, de úgy érzik, a támadás ellenük is irányul. Az irakiak készek megvédeni országukat - összegezte a hallottakat a CNN.

07:12
Breuer Péter, a Klubrádió szakértője szerint nem Huszein, hanem egy hasonmása tartott tévébeszédet. Véleménye szerint a diktátor feltehetően bombabiztos bunkerben bujkál.

07:09
"Az amerikaiak és a cionisták Irak ellenállásával fognak találkozni" - jelentette ki Mohamed Szaid Sahaf iraki tájékoztatási miniszter. Sahaf felszólította a világ tévétársaságait, hogy számoljanak be az "agresszorok pusztításának" képeiről.

07:03
Az amerikai hadsereg szárazföldi alakulatainak legfőbb céljai a stratégiai fontosságú Bászra és Umm Kvazir kikötőváros elfoglalása az invázió folytatása érdekében. A déli kikötőváros ellen már az ultimátum lejárta előtt megindult egy kisebb brit-amerikai alakulat.
Bővebben>>

07:00 Huszein él, a dzsihádot és Palesztinát élteti
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

06:54
Az amerikai haditengerészet szóvivőjének közlése szerint hat amerikai hadihajóról, köztük két tengeralatjáróról indítottak Tomahawk cirkálórakétákat iraki célpontok ellen.

06:49
A magyar Nemzetbiztonsági Hivatal elemzése szerint kockázati tényezőt jelenthetnek az országon átutazó, esetleg megbújni szándékozó terroristák.
Bővebben>>

06:35
Újra robbanásokat hallani Bagdadban - jelentette a Klubrádió. Az iraki állami televízió Szaddám Husezin beszédét közvetíti élő adásban. A diktátor szerint az amerikai támadás "szégyenletes emberiség elleni bűntett". Huszein indokolatlannak és igazságtalannak nevezte a támadást, mint mondta, népe "legyőzi és megszégyeníti az ellenséget". A diktátor búcsúzóul a dzsihádot és Palesztinát éltette.

06:23
Orosz József, a Klubrádió bagdadi tudósítója szerint újra szólnak a légvédelmi szirénák Bagdadban, bár nincs jele újabb légitámadásnak.

06:22
A CNN jelentése szerint elindultak a B-52 bombázók a fairfordi légitámaszpontról Nagy-Britanniából, repülési idejük a célig körülbelül 6 óra.

06:19
"A Huszein elleni közvetlen támadás célja egy iraki belső fordulat megteremtésének lehetősége volt" - nyilatkozta az Indexnek Tálas Péter, a Honvédelmi Minisztérium Stratégiai és Védelmi Kutató Hivatalának főigazgató-helyettese. A szakértő szerint további hasonló támadások várhatóak, az Egyesült Államok gyors és precíz katonai akciójával a felhatalmazás nélkül megindított támadásra szerezne utólagos igazolást.
Bővebben>>

06:11
Irak a Biztonsági Tanácshoz fordul az "amerikai agresszió miatt" - nyilatkozta a CNN-nek Mohamed al-Duri iraki ENSZ-nagykövet.

06:08
A CNN értesülései szerint Szaddám Huszein hamarosan beszédet intéz az iraki lakossághoz, a beszédet az iraki televízió élőben közvetíti.

06:00 Újabb légicsapás Bagdad ellen
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

05:55
Az AP jelentése szerint az iraki állami televízió ellenállásra szólította az irakiakat. A Huszein szoros ellenőrzése alatt álló csatorna szerint az amerikaiakra "pokol vár, szerencséjük elfogy majd és szembetalálkozhatnak sorsukkal".

05:54
Légiriadó Bagdadban, a CNN helyszíni tudósítója légvédelmi tűzről számolt be.

05:24
Az Info Rádió washingtoni tudósítójának értesülései szerint a hajnali támadást az után rendelték el, hogy a hírszerzés az iraki hadvezetés tanácskozásáról tett jelentést. A titkosszolgálatok információi szerint a teljes iraki vezérkar egy bagdadi parancsnoki támaszponton gyűlt össze, a lopakodó bombázók és a cirkáló rakéták ezt a támaszpontot célozták. A CNN információi szerint a támadási parancs kiadását megelőzően Bush négy órán át tanácskozott Goerge Tennettel, a CIA igazgatójával és a védelmi minisztérium vezetésével, a döntést azután hozták meg, hogy a hírszerzés tájékoztatása szerint elveszíthetik a "kínálkozó célpont" elleni csapás lehetőségét.
Bővebben>>

05:21
A Malév vezetése válságértekezletet hívott össze - értesült az Index. A magyar légitársaság szerdán még elindította tel-aviv-i járatát, a gép fél órával ezelőtt, magyar idő szerint háromnegyed ötkor visszaindult Budapestre - mondta el Krebsz Adrienn szóvivő

05:16
Ellenzéki irakiakból álló kommandóegységek nyomultak be Bagdadba - jelentették a hírügynökségek amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozva. Egyidejűleg az iraki rádió frekvenciáján arab nyelven bejelentkezett az amerikai katonai rádió. Az iraki műholdas televízió csütörtökön hajnalban semmit nem közölt a támadásról, hanem "hősi" filmeket, illetve dalokat sugárzott.
Bővebben>>

05:14
Az iraki híradások polgári áldozatokról számoltak be, az Egyesült Államok nem tudta megerősíteni a bagdadi állításokat - jelentette a CNN.

05:07
A CNN bagdadi tudósítója szerint a második amerikai támadás a főváros központjától 10-15 kilométerre fekvő célpontokat ért, jelenleg sem légvédelmi tűz, sem robbanások nem hallatszanak.

05:00 Támadás Huszein bunkere ellen
Vissza a dossziébaAz oldal tetejére

04:51
Az AP jelentése szerint több fehér házi tanácsadó is tömeges iraki dezertálásokról nyilatkozott. A Times, című brit napilap szerint az iraki hadsereg egy nagyobb csoportja már a támadás kezdete előtt megadta magát.

04:40
A hajnali támadást F-117A típusú lopakodó bombázókkal és cirkálórakétákkal indította az Egyesült Államok - jelentette a CNN. A hírtelevízió értékelése szerint az Ari Fleischer fehér házi szóvivő szavaival "kínálkozó célpont" elleni támadásnak nevezett csapás célja Huszein még a tényleges harcok előtti likvidálása volt. Egyelőre nem tudni, hogy az akció sikerrel járt-e. A támadás során 12 Tomahawk rakétát indítottak a Vörös-tengeren és a Perzsa Öbölben állomásozó hajókról. A BBC értesülései szerint három-négy rakéta is ugyanazt a "kínálkozó célpontot" találta el.

04:36
A CNN helyszíni tudósítása szerint a légelhárító tűz nem Bagdad közepe felől érkezik, az amerikai légierő az iraki főváros elővárosai ellen irányulhat.

04:27
Az AFP jelentése szerint Badgad dél-keleti részét érte az amerikaiak második légi csapása. A CNN jelentése szerint Irakot háromszázezeres amerikai haderő kerítette be.

04:23
A BBC helyszíni tudósítása szerint Bagdadtól távol tompa robbanások hallatszottak a szövetséges támadás megkezdése utáni első háromnegyed óra végén, de a stratégiai célpontok ellen általánosan várt elsöprő légitámadásnak egyelőre nem volt nyoma az iraki fővárosban.
Előzetes brit sajtójelentések olyan értesüléseket közöltek, hogy a háború nyitó szakaszában 3 ezer, célra vezérelt bombát terveznek ledobni a szövetségesek Irakban gondosan kiválasztott stratégiai célokra, köztük Szaddám Huszein iraki elnök rezidenciáira.

04:17
A CNN értesülései szerint azelső csapás közvetlenül Szaddám Huszein egyik parancsnoki központja ellen irányult.

04:15
Bush elnök három perces televíziós beszédben bejelentette, hogy parancsára kezdetét vette a háború. Az elnök közölte: az amerikai csapatok nem térnek haza dolgavégezetlenül.
Bővebben>>

04:00
Az Egyesült Államok magyar idő szerint hajnali háromnegyed négykor csapást mért egy úgynevezett "kínálkozó célpont", egy parancsnoki állás ellen Bagdadban - kezdetét vette az Irak elleni háború.

03:45
Hírügynökségi jelentések szerint helyi idő szerint fél hatkor, másfél órával az iraki diktátornak adott ultimátum lejárta után megszólaltak a légvédelmi szirénák Bagdadban.
Összefoglalónk a támadást megelőző eseményekről