'Aki éhes, annak adunk enni'

2005.09.04. 17:34
A Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei 23 ezer ember számára készítettek napi három adag ételt szombaton a New Orleans közelében fekvő Meridianben. A szolgálat önkéntese az Indexnek elmondta, már működik a mobilszolgáltatás, újra lehet üzemanyaghoz jutni, de nincs tömegtájékoztatás, így tömegpánik sincs.

"Szombaton 23 ezer ember számára biztosítottunk napi háromszor étkezést. Nem regisztráljuk a hozzánk érkezőket, nem tudjuk megmondani, naponta hány új rászorulónak segítünk. Egyszerűen aki éhes, annak adunk enni" - mondta az Indexnek Lukács Csaba, a Magyar Nemzet újságírója, aki a Babtista Szeretetszolgálat önkénteseként a New Orleanshoz közel fekvő Mississippi-beli Meridianban vesz részt a humanitárius segítségnyújtásban. A szervezet - amelyik egyike a világ ötven országából indult segélyszervezeteknek - egy 13 kamionból és több kisteherautóból álló konvojjal igyekezett megközelíteni a hurrikán sújtotta területet.

250 kilométeres körzetet érint

New Orleanson kívül Louisiana, Alabama és Mississippi állam több városát összesen mintegy 250 km-es körzetben érinti a katasztrófa, köztük a Mississippi államban a Mexikói öböl partján található Biloxit, ahol az anyagi károk a leginkább jelentősek. A kis híján ötvenezres lélekszámú városban eddig több száz halálos áldozatot jelentettek be. A város 100 kilométer hosszú tengerpartja szinte teljes egészében megsemmisült. A térségben összesen körülbelül 350 ezer ház dőlt össze, illetve vált lakhatatlanná.

Az önkéntes elmondta, a térségben nincs áram, élelmiszerhez nehéz hozzájutni, Meridianban mindössze néhány kisebb bolt tart nyitva kis készlettel. "Az ivóvízellátás továbbra sem megoldott. A városból vett vizet a szolgálat saját vízszűrő-berendezésével tisztítjuk" - mondta Lukács. A környező településeket elárasztó vizet napok óta szivattyúzzák. Robert Crear dandártábornok, az amerikai hadsereg műszaki alakulatainak parancsnoka egy interjúban elmondta, akár nyolcvan napot is igénybe vehet a térség teljes megtisztítása.

Újra van üzemanyag és mobilszolgáltatás

A szeretetszolgálat önkéntese elmondta, a térséget az útviszonyoknak megfelelően tudják megközelíteni, ezért tartózkodnak átmenetileg Meridiannél. Konvojukat egyfelől azok találják meg, akik a hurrikán és az ezt követő árvíz sújtotta területekről menekültek el, másfelől azok, akik ezekre a településekre szeretnének visszatérni. Közülük is sokan üzemanyag hiányában vesztegelnek. Lukács Csaba hozzátette, a hétvége során felfegyverzett nemzeti gárdisták őrzik a benzinkutakat, így újra lehetőség van arra, hogy a lakosok üzemanyaghoz jussanak.

A korábbi híradások szerint a Katrina hurrikán következtében energiaválság alakult ki a térségben. Az Egyesült Államok ezért a Nemzetközi Energiaügynökséghez (IEA) fordult segítségért, amelyik az elkövetkezendő egy hónapban 60 millió hordó kőolajat és feldolgozott olajterméket szabadít fel tartalékából a térség megsegítésére.

Nincs tömegpánik

A segélyszervezetek ezen kívül élelmiszerrel is igyekeznek ellátni New Orleanst, és a többi érintett várost. Köztük a Baptista Szeretetszolgálat önkéntesei hozott alapanyagokból a kamionokon készítik az ételeket. "A legtöbb szolgáltatás megsemmisült. A mobiltelefonos hálózat néhány napja működik újra, de tömegtájékoztatásra még nincs lehetőség. Itt vélhetően ezért nem alakult ki tömegpánik" - mondta a szeretetszolgálat önkéntese.