Két halott a pakisztáni karikatúratüntetéseken

2006.02.14. 17:21
George W. Bush március elején esedékes látogatása miatt egyre hevesebbé vállnak az európai lapokban megjelent, Mohamed prófétát kigúnyoló karikatúrák miatti tüntetések. Kedden már halálos áldozatai is voltak a rendfenntartók és a tüntetők összecsapásainak, jelentette a BBC. Iránban köveket dobáltak, az interneten meg beindult a hekkerháború.

Az Afganisztánnal szomszédos, Oszama bin Laden búvóhelyének tartott Észak-Nyugati Határterület legnagyobb városában, Lahore-ban egy bank biztonsági őrei adtak le lövéseket az épületet is megrohamozni készülő tiltakozókra. Két tüntető a helyszínen életét vesztette. A városban a rendőrök könnygázt is bevetettek, amikor a tömeg a helyi McDonald's-t próbálta felgyújtani. Az összecsapásokban összesen 41-en sérültek meg.

Hangulatkeltés

A fővárosban, Iszlamabadban is botokkal és könnygázzal kellett szétoszlatni a város diplomáciai negyedének lerohanására készülő párszáz diákot. Pakisztánban a múlt héten szerény létszámban és békésen tiltakoztak a karikatúrák miatt. Hétfőn azonban Pesavárban erőszakossá vált a háromezres tömeg, és könnygázt kellett bevetni. Az elemzők szerint a feszültséget a szélsőséges iszlámista pártok gerjesztik Bush esedékes látogatására készülve.

A karikatúravita eddig Afganisztánban és Libanonban követelet halálos áldozatokat. Az Észak-Nyugati Határterülettel szomszédos Afganisztánban a rendőrök és a tüntetők összecsapásaiban vesztették életüket legalább 12-en, Libanonban a bejrúti dán követség felgyújtóinak egyike zuhant ki az épületből.

Kiberharc

Teheránban is folytatódtak a tiltakozások, a felhergelt tömeg kövekkel dobálta meg Németország nagykövetségét. Ugyanakkor a karikatúrákra adott válaszként holokausztkarikatúra-pályázatot kiíró lap, a Hamsari honlapját a szerkesztőség közlése szerint feltörték. A múlt héten muzulmán hekkerek 2500 európai, köztük 900 dán weboldalt támadtak meg. Hétfőn több magyar weboldalt is támadás ért, kedden már csak három feltört oldalt lehetett találni. Az oldalakat egy @ulga nevű hekker törte fel, aki nem kifejezetten a karikatúrák, hanem általában a muzulmánokat az elmúlt időben ért sérelmek ellen tiltakozik üzenetében.
Nemzetközi hekkertámadás magyar áldozatokkal>>

Bászrában a városi tanács hozott határozatot, amiben az Irakban állomásozó dán katonák kivonását vagy bocsánatkérést követelnek Dániától. A dánok a nemzetközi hadosztály keretében Irak középső részén, Bászrától távol teljesítenek szolgálatot.