Valódi vagy hamisított a beteg Castro?

2006.08.14. 14:24
Fidel Castro két héttel ezelőtt jelentette be, hogy betegsége miatt ideiglenesen öccsére ruházza teljes hatalmát. A két testvér hollétét azóta teljes homály fedi, egyikük sem lépett még a nyilvánosság elé. Vasárnap először a kubai hatóságok fotókat publikáltak a kubai elnökről, amelyeket hétfőn további képek követtek, ezeken már Raúl Castro, sőt Hugo Chávez is szerepelnek. Sokan azonban vitatják a képek hitelességét.

Az első, vasárnap megjelent képek után hétfőn újabb képek jelentek meg a július vége óta gyengélkedő Fidel Castro kubai elnökről. Az AP beszámolója szerint a kubai kommunista párt lapjában közölt képeken Castro az ágyában pihen augusztus 13-án, 80. születésnapján, mikor felkeresi őt venezuelai szövetségese és barátja, Hugo Chávez. A képeken szerepel továbbá Raúl Castro is, aki két hete ideiglenesen átvette bátyja feladatait.


Castro, Raúl és Chávez
Forrás: Sun-Sentinel

A Granma című lap online kiadásában hat képet hozott nyilvánosságra egy nappal azután, hogy a Juventud Rebelde, a kommunista ifjúsági lap közzétette betegségének bejelentése óta az első képeket Castróról. Fidel Castrón majd két héttel ezelőtt végeztek bélműtétet. A vezető a képek mellett vasárnap üzenetet is eljuttatott népéhez, melyben jelezte, hogy hosszú és nehéz út áll előtte gyógyulásáig. Hugo Chávez szintén ezen a napon tett látogatást betegágyánál.

Fidel az ágyban

A hétfői fotókon Castro az ágyában fekszik, és piros pulóvert visel. Egy hetedik képen Raúl Castro átöleli Chávezt, mikor a venezuelai elnök megérkezik Havannába, írja az AP. Ez volt Raúl első nyilvános szereplése kubai elnökként. „Háromórás érzelemcsere” – írta a Granma vasárnapi délutáni tudósítása Chávez látogatásáról Fidel barátjánál. A lap szerint a venezuelai elnök három órát töltött barátjánál, amit utólag életének legjobb látogatásaként jellemezett. „Felejthetetlen délután a testvérek között” – címet kapta a lap beszámolója, a cikket illusztráló képen Chávez és Raúl Castro áll Fidel ágya mellett, közelükben egy Fidelről készült portré, és mindhárman mosolyognak.


Továbbgondolták
Forrás: Red State

A történet érdekessége azonban most következik, a hivatkozott fotók ugyanis nem szerepelnek a Granma weboldalán, a Juventud Rebelde oldala pedig nem elérhető. A három jóbarátról szóló képet végül a floridai Sun-Sentinel című lap weboldalán találtuk meg, a kép hitelessége azonban vitatott. „Az AP nem tudja megerősíteni a kép valódiságát és készítésének időpontját sem” – olvasható a hírügynökség képhez írt magyarázatában.

Egyre több a kérdőjel

Időközben többen is megkérdőjelezték a Castróról vasárnap közölt hivatalos fotók hitelességét. A képeken az állítólag műtétje után lábadozó Castro egy olyan Adidas tréningruhát visel, amiben 2002-ben a Kubába látogató amerikai exelnökkel, Jimmy Carterral kvaterkázott.


Castro a legendás melegítőben
Forrás: Red State

A kép hitelességét - amit világszerte az AP terjeszt úgy, hogy külön közleményben jelzi, még nem sikerült teljes bizonyossággal megállapítani valódiságukat - azzal próbálták erősíteni, hogy Castro kezébe a kubai pártlap, a Granma szombati számát helyezték el.


Valójában piros
Forrás: Cigar Envy

A kép hitelességét vitató bloggerek közül Cigar Envynek pont a Granma szúrt szemet. A képen a lap fekete fejléccel látható, pedig a valóságban piros fejléccel jelent meg. Ráadásul a Castro kezében látható lap mérete sem egyezik a valósággal. A lábadozó pártvezér a képen tabloid formátumú lapot tart a kezében, pedig a Granma klasszikus broadsheet – a valóságban vagy öt centivel szélesebb, mint a képen látható példány.


Gyanús méret
Forrás: Cigar Envy

Gyanús még az is, hogy a Castro kezében tartott újság alsó ötöde teljesen üres - valószínűleg a megfelelő szélességűre kicsinyített címlap hossza nem tudta kitölteni azt a kifehérített valamit, amit Castro az eredeti fotón a kezében tartott. Ráadásul, ahol az újság alját tartó jobb keze a papírhoz ér, tízszeres nagyításban láthatóan szabályos függőleges egyenes választja el a laptól - ez jellegzetes hiba photoshoppolt hamisítványoknál.