Vegyi Ali feltámadt és elfogták

2003.08.21. 14:34
Bár korábban halálhírét keltették, még a holttestét is azonosították, az amerikaiak váratlanul elfogták Ali Haszán al-Madzsidot, Huszein unokaöccsét. A Vegyi Ali néven ismerté vált véreskezű katonatiszt elfogásának körülményei nem ismertek.
Amerikai fogságba esett Vegyi Ali, azaz Ali Haszán al-Madzsid - jelentette a CNN. Ali Szaddám Huszein unokaöccse, az ötödik legkeresettebb iraki vezető, a körözési kártyapakliban ő a pikk király.

Párszor meghalt

A kurdok elleni 1988-as gáztámadások szellemi atyjának tartott véreskezű katonatiszt elfogásának körülményeiről az amerikaiak nem kívántak beszámolni, állításuk szerint már napok óta fogva tartják. Különös fejlemény ez Vegyi Ali életében, főleg azután, hogy a brit hadsereg április 7-én egyszer már megtalálta a holttestét bászrai villájában.

Az akkori beszámolók szerint al-Madzsid testőre társaságában vesztette életét, személyazonosságát is igazolták.

Élt, él, élni fog

Két hónappal később Donald Rumsfeld már bizonytalanabb volt. A halottnak hitt vezetőről kijelentette, nem tudni, életben van-e. Az utolsó, július közepi hírek szerint az egyszer már életét vesztő katonatiszt Bagdad közelében, egy hatvanszor húsz kilométeres területen bujkált.

Al-Madzsid halálhíre április 7-e előtt is többször felröppent - csakúgy, mint Szaddám Huszeiné.