Bevált az ír cigitilalom

2005.03.28. 17:39
Írországban csökkentek a cigarettaeladások, de a kocsmákba is kevesebben járnak, mióta a pubokban nem lehet rágyújtani. A kevesebb vendégért azonban nemcsak a dohányzási tilalom, hanem az életmódváltozás és a magas sörár is felelős.
Írországban bevált a dohányzás egy évvel ezelőtt bevezetett széleskörű tilalma, és a siker nyomán másutt is követni kezdték "az évszázad egészségügyi kezdeményezését".

Csökkentek a cigarettaeladások

Elmaradt az a széleskörű ellenállás, amelyre az ír hatóságok számítottak, amikor 2004. március 29-én életbe lépett a szigorú dohányzási tilalom a munkahelyeken, az éttermekben, sőt még a hagyományos ír kocsmákban, a pubokban is, amelyek nélkül pedig elképzelhetetlen volt az ír társasági élet. Ehelyett mára megszokott látvány lett, hogy a dohányosok kinn, a söröző előtt álldogálva szívják el a cigarettát.

Az írországi kocsmák és italgyártók a dohányzási tilalmat hibáztatják a forgalom visszaeséséért - a bárok bevétele 6,3 százalékkal csökkent 2004 első 9 hónapjában, a cigarettaeladások 18 százalékkal estek tavaly a megelőző évi 10 százalékos csökkenéssel szemben -, a helyiek szerint azonban az "Irish pub" mint intézmény hanyatlása inkább a magas árakkal és az életmódváltozással függ össze.

Montenegró a legszigorúbb

Hasonló korlátozások már korábban életbe léptek egyes városokban és amerikai államokban, de Írország volt az első, amely országos tilalmat rendelt el. Azóta Málta és Norvégia is követte a példáját, Olaszország pedig a vendéglátóhelyeken tiltotta be a cigarettázást.

Márciusban az Európai Bizottság is átfogó dohányzásellenes kampányt kezdett. Európában a dohányzással összefüggő betegségek a halálesetek okozói között az első helyre kerültek: minden hetedik halálozás erre vezethető vissza, a dohány a bizottság adatai szerint a 25 uniós tagországban összesen 650 ezer ember éltébe került évente (világszinten 5 milliót).

A világviszonylatban az egyik legszigorúbb korlátozást azonban Montenegró vezette be tavaly. Az antinikotinista törvény értelmében többé nem szabad rágyújtani középületekben, nyilvános helyeken, beleértve az éttermeket, szállodákat, bárokat, mozikat és iskolákat is. A törvény szigorúan tiltja a dohányáruk reklámozását is.