A hétfői légicsapásnak 30 áldozata van?

2001.10.08. 21:16
Az Egyesült Államok a hétfői légitámadás során bombát dobott a kabuli és a dzsalalabádi repülőtérre. Az afgán ellenzéki haderő, az Északi Szövetség szóvívője szerint támadás érte a tálib állásokat is Mazari-Sarif közelében. Az Al-Dzsazira televízió szerint a hétfői légicsapásnak harminc halálos áldozata van.
A Kabult támadó amerikai légierő összesen négy bombát dobott az afgán fővárosra: kettő a város repülőterére hullott, kettő pedig a városi tévétorony közelében ért földet. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter tájékoztatása szerint összesen 31 célpontot ért találat.

Kattintson a nagyításhoz!
Kattintson a nagyításhoz!
A Reuters szemtanúkra hivatkozó beszámolói szerint mindkét helyen tűz ütött ki és hatalmas lángok csaptak a magasba. Egy helyi lakos elmondása szerint a hétfő éjszaka indított támadás sokkal erősebb, mint az egy nappal korábbi volt.

Az Afganisztán elleni légicsapás legújabb hullámának fő célpontjai az afgán főváros, a déli Kandahár és a keletebbre fekvő Dzsalalabád voltak. A CNN amerikai hírtelevízió képei szerint támadás érte az Afganisztán keleti részén fekvő Dzsalalabád környékét is, ahonnan hatalmas robbanások hallatszottak. A pakisztáni székhelyű AIP afgán hírügynökség úgy tudja, hogy a légicsapás célpontja a város repülőtere volt.

Az afgán ellenzék erői hétfőn az amerikai légicsapással egy időben bombatámadást indítottak a tálibok állásai ellen az észak-afganisztáni Mazari-Sarifban. Mohamed Asraf Nadim, az ellenzéki erőket tömörítő Északi Szövetség szóvivője az AFP-nek adott telefoninterjújában elmondta, hogy a bombatámadás célpontjai a város katonai támaszpontja, repülőtere és a tálib vezetés kulcsfontosságú épületei voltak. Hozzátette: az ellenzéki erők fél órával az akció előtt értesítést kaptak az Egyesült Államoktól.

Húsz gép Afganisztán felett
Hétfőn 20 amerikai repülőgép - 10 bombázó (köztük B-1-esek és B-2-esek), valamint 10 vadászgép - támadott újabb célpontokat. A hétfőn indított Tomahawk rakéták kivétel nélkül az amerikai haderőtől kerültek bevetésre.

Harminc ember vesztette életét Afganisztánban az amerikai légierő hétfői újabb csapásai következtében - állította a katari al-Dzsazira televízió.