Három évet kapott Lynndie England

2005.09.28. 06:33
A bíróság három év börtönre ítélte Lynndie England amerikai katonanőt iraki foglyok kínzása miatt. A volt Abu Graib-i tartalékost hat vádpontban találták bűnösnek, a vád szerint azért alázta meg a foglyokat, mert abban élvezetét lelte és beteges humorérzékét is kielégítette. Gyermekét szeretné magával vinni a börtönbe.

Három év börtönre ítélte kedden Lynndie England amerikai katonanőt egy hadbíróság, amely előző nap hét vádpont közül hatban találta bűnösnek az Abu Graib-i börtönbotrányban elhíresült nyugat-virginiai tartalékost.


Lynndie England

England a Bagdad melletti Abu Graib börtönben elkövetett és az Egyesült Államok hírnevét a muzulmán világban különösen megtépázó visszaélések jelképes figurája lett azoknak a fotóknak a jóvoltából, amelyeket maguk az amerikai katonák készítettek az iraki foglyok megalázásáról és amelyek 2004 áprilisában bejárták az egész világot.

A texasi Fort Hood támaszponton összeült öttagú katonai bíróság a vádlottat összeesküvés, foglyokkal való négyrendbeli kíméletlen bánásmód, valamint obszcén cselekmény elkövetésében találta bűnösnek. Egy másik összeesküvési vádpont alól felmentették őt. A katonanőt arra érdemtelenként elbocsátják a fegyveres erők kötelékéből. A börtönbüntetés mértékéről ugyanaz az öt tiszt határozott, aki hétfőn bűnösnek nyilvánította Englandot.

Lynndie England zokogásban tört ki, amikor az ítéletet kihirdették.

Az Abu Graib-i visszaélésekkel kapcsolatban kilenc katonát állítottak hadbíróság elé. England pere volt az utolsó ebben a sorban. Az előző nyolc közül kettőt ítéltek el, hatan pedig alkut kötöttek a katonai ügyészséggel. A hatóságok egyetlen tisztet sem állítottak bíróság elé, néhányat fegyelmi büntetésben részesítették.

Garner 10 évet kapott

A bírák elutasították a védelemnek azt az érvelését, hogy a fiatal nő katonatársai, különösen akkori barátja, Charles Graner befolyása alatt állt, akinek a kedvében akart járni. A vádlott úgy fogalmazott, hogy nem ismerte fel idejében, hogy Graner kihasználta őt. Lynddie Englandnak tavaly októberben házasságon kívüli gyereke született Granertől, akit már tíz év börtönre ítélték.

A vád szerint Lynndie England azért alázta meg a foglyokat, mert abban élvezetét lelte és beteges humorérzékét is kielégítette.

Bevinné a gyereket

A vádlott bűnbánást tanúsított, bocsánatot kért mindenkitől, és azt kérte, hogy hagyják nála a gyereket, mivel máskülönben fia nem ismerne rá, amikor kiszabadul.

England már másodjára állt hadbíróság előtt, mivel az első tárgyalása során kötött peren kívüli egyezséget semmisnek nyilvánították.