Ágyúkkal lövik Fallúdzsát az amerikaiak

2004.04.06. 16:56
Kemény ellenállásba ütköztek Fallúdzsánál az amerikai csapatok. A lázadó várost ezerkétszáz tengerészgyalogos kerítette be, kedden ágyúkkal és helikopterekkel támadták az ellenállókat. Folytatódott a síiták lázadása is, Moktada asz-Szádr hívei olasz békefenntartókra támadtak Násziríjában.
Helikopterekkel, tankokkal támadják Fallúdzsát az amerikai csapatok - jelentette a BBC. A várost hétfőn ezerkétszáz tengerészgyalogos és az új iraki hadsereg két zászlóalja kerítette be.

Ágyúznak

Tekintse meg képeinket!
A BBC-nek nyilatkozó helyi források szerint az amerikaiak ágyútüzet zúdítottak a városra. Szemtanúk szerint a várostól északra heves tűzharc folyik az amerikaiak és az iraki ellenállók között.

Fallúdzsa az amerikaiakkal szembeni ellenállás központja, a múlt héten négy amerikai civilt lincseltek meg a városban. A hétfő óta tartó akcióban eddig négy tengerészgyalogos vesztette életét.

Harcok a síita területeken is

Folytatódtak a zavargások a síita területeken is. A BBC értesülései szerint Násziríjában Moktada asz-Szádr radikális vallási vezető hívei felgyújtották az olasz békefenntartók egyik harcjárművét. Jelentések szerint az összecsapásokban 12 olasz katona megsérült, tizenöt iraki meghalt.

Az összecsapások átterjedtek a déli Amara városra is. A brit hadsereggel kitört összetűzésekben az elmúlt két napban tizenkét iraki vesztette életét - jelentette a BBC.

Kétórás fegyvernyugvás

Klikk a képre!
Kétórás fegyvernyugvást hirdetett kedden kora délután a dél-iraki Násziríjában a radikális síita Mahdi milícia, hogy az ott állomásozó olasz kontingens katonái elhagyhassák a várost. A betiltott fegyveres szervezet egyik, önmagát Szajjid Rijádnak nevező helyi parancsnoka közölte: vezetőjük, Muktada asz-Szadr az olasz köztársasági elnök kérésére rendelte el a tűzszünetet az elmúlt 24 óra összecsapásai után, hogy lehetővé tegye az olasz egységek nyugodt visszavonulását.

Ugyancsak Násziríjában a Mahdi hadserege fegyveresei elraboltak két dél-koreai állampolgárt, egy emberjogi szervezet munkatársait. Szajjid Rijád szerint a még vasárnap elrabolt két férfit csak az olasz csapatok kivonulása után engedik szabadon.