Jégpalotát a sivatagba

2004.08.11. 13:21
Eddigi talán legképtelenebb ötletével állt elő az eddig is merész terveket szövögető Nijazov türkmén elnök. A magát Minden Türkmének Atyjának" tartó államfő jégpalotát emelne sivatagi országa fővárosa fölé. A mostanában a nép egyszerű szolgálója imázsra hajtó államfő szerint így a türkmén gyerekek is megtanulhatnának síelni.
Jégpalotát építene sivatagi országa közepére Szaparmurad Nijazov türkmén elnök. A világ egyik legmelegebb országában megépítendő jégpalota csak az utolsó az egyedi stílusban kormányzó diktátor ötleteinek sorában - jelentette a BBC.

Síoktatás

"Építsünk jégpalotát, elég nagyot akár ezer ember számára" - adta ki az ukázt Nijazov az állami televízión sugárzott beszédében, egyből elnöki rendelet szintjére emelve a képtelen ötletet. Elképzelései szerint a palota a türkmén főváros, Asbagat fölé magasodó Copa Deg hegyen állna, az épülethez sikló vezetne fel. A terv szépséghibája, hogy a hegyoldal a nyári időszakban kifejezetten forró - írja a BBC.

"A gyerekeink megtanulhatnának síelni" - mutatott rá terve népjóléti jellegére az excentrikus diktátor. Nijazov grandiózus ötletei amúgy is Türkmenisztán nemzeti szimbólumaivá válhatnak. Jelenleg is építés alatt áll a világ egyik legnagyobb mecsete, és tervbe van véve - a sivatagi klímának szintén ellentmondó - hatalmas vízipark építése is.

A köz szolgálója

Az elnök emellett egy jó diktátorhoz méltóan számos palotát is emeltetett magának. Legújabb tervei azonban már a pórnép számára is hozzáférhető épületekről szólnak. A BBC tudósítója szerint Nijazov ezzel a nép szolgájának imázsát szeretné kiépíteni saját maga számára.

Nijazov olykor szerénységi rohamokat kap, jól példázza ezt, hogy tavaly februárban bejelentette, elege van a személyi kultuszból. A magát kedélyesen Minden Türkmének Atyjának" nevező, a hónapokat családtagjairól elnevező államfő kirohanásában unalmasnak nevezte az állami tévé programját, mivel az szinte kizárólag személyével foglalkozott. "Ne istenítsenek annyira" - kérte akkor talpnyalóit.

Az elnök másik kedvenc hobbija, hogy a megbuktatására szőtt összeesküvéseket leplez le, és ezzel a jelszóval a lehető legtöbb kritikusát próbálja eltávolítani a közéletből.

A jégpalota-építés nagy divat volt az egykori Szovjetunióban. Igaz, az épületeket többnyire a jeges északon, és nem a forró délen építették meg.