Szükségállapot Palesztinában

2003.10.06. 10:33
Arafat komolyan tart attól, hogy Izrael beváltja egy hónappal ezelőtt született száműzetési tervét. A palesztin vezér még izraeli szakértők szerint is belehalhat egy a főhadiszállása elleni rohamba. Szíria mindeközben a Biztonsági Tanáccsal ítéltetné el Izraelt, bár az izraeli követ szerint inkább örülnie kéne, hogy eddig senki nem indított háborút az ország ellen.
Szükségállapotot hirdetett ki Palesztinában Jasszer Arafat, a Palesztin Hatóság elnöke - jelentette a BBC. Az "eltávolítással" fenyegetett palesztin vezér nyolctagú ideiglenes kormányt állított fel Ahmed Korei miniszterelnök-jelölt vezetésével. Arafat azt reméli, a lépés segíthet megakadályozni az izraelieket eltávolítására szőtt terveik végrehajtásában.

Menekül az "eltávolítás" elől

Jasszer Arafat
Fotó: EPA/Atef Safadi
A palesztin elnök bővebben nem részletezett eltávolításának terveit a szeptember 9-i tizenöt halálos áldozatot követelő Tel Aviv-i és jeruzsálemi kettős merényletek után hozta meg az izraeli biztonsági kabinet. A szombati, tizenkilenc áldozatot követelő haifai merénylet után többen a terv megvalósítását szorgalmazták - írja a BBC.

A biztonsági kabinet elvi döntése nem tisztázta, hogy eltávolítás alatt Arafat likvidálására, vagy száműzetésére gondoltak. A szövegkörnyezet inkább ez utóbbira utalt, bár azt az izraeliek is elismerik, hogy az Arafat ramallahi főhadiszállása elleni roham könnyen a palesztin vezető vesztét okozhatja.

Szíria elítéltetné Izraelt

A terrortámadásokra válaszolva izraeli harci gépek egy damaszkusz közeli - a hírszerzési adatok szerint több palesztin terrorcsoportnak is otthont adó - tábort bombáztak. Szíria az ENSZ biztonsági tanácsához fordult az ország szuverenitásának megsértése miatt, Izraelt elítélő határozatot követelve.

Nem született határozat

Bár a tizenöt tagú tanács tizennégy tagja elítéli az izraeli akciót, az éppen elnöklő és vétójoggal rendelkező Egyesült Államok ellenállása miatt vasárnap végül nem született döntés a kérdésben. A tanács ülésére meghívott izraeli ENSZ-nagykövet szerint országa csak az ENSZ alapokmányának 5. paragrafusa által biztosított önvédelem jogával élt - jelentette a CNN.

"Szíria jobban tenné, ha mélyen a tükörbe nézne. Akkor akár szerencsésnek is tarthatná magát, hogy eddig nem volt közös nemzetközi fellépés szenvedő alanya a terrorizmus elleni háborúban" - mondta Dan Gillerman ENSZ-nagykövet a BT ülésén.