Nem javult Irak együttműködési készsége

2003.02.20. 14:29
Ígéretei ellenére sem javult Irak együttműködési készsége. A többmilliós békedemonstrációk nyomán magát erősnek érző diktatúra úgy érzi, minden követelést teljesített. Huszein például betiltotta a tömegpusztító fegyvereket. Az országban tömegpusztító fegyverek után kutató ellenőrök szerint Irak csak az utolsó pillanatban, időhúzási szándékkal adná át fegyverprogramja dokumentumait.
"Nem tapasztaltunk javulást Irak együttműködési készségével kapcsolatban" - nyilatkozta a Washington Postnak egy neve elhallgatását kérő ENSZ-tisztviselő. Bár az ENSZ Biztonsági Tanácsának február 14-i ülésén, Hans Blix és Mohemed el-Baradei beszámolója után a diktatúra ígéretet tett az aktívabb együttműködésre, az ellenőrök február 7-e óta nem tudtak meghallgatni egyetlen, a tömegpusztító fegyverprogramokban részt vevő tudóst sem.

Háborúhoz vezethet az együttműködés hiánya

Kattintson a nagyításhoz! "Irak nem teljesíti ígéreteit" - összegezte a tapasztalatokat a tisztviselő. Az együttműködés hiányában Blix következő jelentésében keményen elítélheti Irak magatartását. A fő fegyverzetellenőr kritikus véleménye nagyban hozzájárulhat az Egyesült Államok háborús felhatalmazást is tartalmazó határozattervezetének elfogadásához a BT ülésén.

Irakot Hans Blix és az ENSZ BT háborút ellenző tagjai is további lépésekre szólította a leszerelési határozatok teljesítése érdekében. Ennek ellenére a diktatúra úgy véli "mindent megtett, amire kérték". Egy a Post bagdadi tudósítójának nyilatkozó magas rangú iraki tisztviselő szerint "ezt az egész világ láthatja".

A tömegpusztító fegyvereket betiltották

Példának a tömegpusztító fegyverek tilalmát elrendelő elnöki határozatot és az U2-es kémrepülőgépek repüléseinek engedélyezését hozta fel. Az irakiak egyértelmű támogatásként értékelték a hétvégi többmilliós békedemonstrációkat is.

Időhúzás

Az országban tartózkodó ENSZ-tisztviselők szerint Irak vagy félreértette a Biztonsági Tanács tagjainak az ellenőrzések folytatását sürgető álláspontját, vagy újabb időhúzásra készül - írja a Washington Post. A diktatúra ugyanis továbbra sem adta át tömegpusztító fegyverprogramja hiányzó dokumentumait. Előfordulhat, hogy ezeket csak az utolsó pillanatban, a háborúról döntő BT-ülésen kívánják benyújtani - újabb haladékot nyerve ezzel.

Csak az erő segít

Egy a fegyverzetellenőrzésekben részt vevő tisztviselő szerint Irakot csak agresszív fenyegetésekkel lehet együttműködésre kényszeríteni. "Az eddigiekből az derült ki, hogy megfelelő nyomás híján Irak nem fog együttműködni az ellenőrökkel" - mondta a Post bagdadi tudósítójának.