Hétvégére százötvenezer katona lesz a Perzsa-öbölben

2003.02.13. 09:50
A Perzsa-öböl térségébe telepített amerikai erők létszáma a hét végére eléri a 150 ezret, azt a "kritikus tömeget", amely elegendő ahhoz, hogy bármikor megindítsák a hadműveleteket Szaddám Huszein rezsimje ellen. Ez a szám nem foglalja magában a 4. gyalogsági hadosztály 17 ezer katonáját, akik Törökországba mennek, ha az ankarai parlament jóváhagyja a török bázisok használatát. A szárazföldi erők 1. gyalogsági hadosztályának egy részét ugyancsak Törökországba vezénylik németországi támaszpontokról.
Védelmi minisztériumi források szerdai közlése szerint 55 ezerről az utóbbi napokban 70 ezerre nőtt az amerikai katonák száma Kuvaitban, amely az Irak elleni hadjárat déli kiindulópontjául szolgál majd.

Váratlan és nagyszabású

A Pentagon haditervei negyedmillió katonát irányoznak elő az Irak elleni hadműveletekre, ez mintegy a fele az 1991-es öbölháborúban felvonultatott erőnek. Még nem érkezett meg minden egység, amelyet a térségbe vezényeltek, de ez nem lehet akadálya a hadműveletek, így a szárazföldi támadást előkészítő váratlan és nagyszabású légi hadjárat megkezdésének.

Kattintson a nagyításhoz! A Pentagon közben további 40 ezer tartalékost hívott be, velük együtt már 150 ezer a külföldi vagy belföldi szolgálatra mozgósítottak száma. Donald Rumsfeld amerikai védelmi miniszter szerdán a Pentagonban találkozott Tommy Franks tábornokkal, a térségbeli amerikai erők parancsnokával, aki háború esetén az Irak elleni hadműveleteket fogja irányítani. Rumsfeld szerdán találkozott Geoffrey Hoon brit védelmi miniszterrel is.

Rakétarendszereket támadnak

Brit és amerikai harci gépek szerdán immár a második napja rakétaállásokat támadtak Dél-Irakban, Bászra kikötőváros közelében. A célpontok teherautóra szerelt Ababil-100 típusú föld-föld rakétarendszerek voltak, amelyek a mozgó indítóálláson kívül radarból és kisegítő járművekből állnak. Az Ababil-100 négy, 140 kilométeres hatótávolságú rakétát képes indítani gyors egymásutánban.

Az észak- és dél-iraki légtértilalmi övezetben járőröző amerikai és brit gépek már hosszú hónapok óta támadják az iraki légvédelmi rakétarendszereket, de föld-föld rakétákra csak ritkán csaptak le. A térségbeli erőket irányító középső parancsnokság a floridai Tampában azzal indokolta a légi csapásokat, hogy az iraki erők túl közel vitték Kuvaithoz ezeket a rakétákat, így az ott állomásozó amerikai erők a hatótávolságukba kerültek.

Pszichológiai hadviselés

Az amerikai gépek szerdán mintegy fél millió röpcédulát szórtak le Dél-Irakban a már javában zajló pszichológiai hadviselés részeként. A röplapok egy része azokról a rádiófrekvenciákról tájékoztatta az irakiakat, amelyeken rezsimellenes műsorokat hallgathatnak, más röpcédulák arra intették a lakosságot, hogy kerüljék azokat a helyeket, ahol katonai egységek fészkelik be magukat. Ezeken a röplapokon egy mecset előtt álló harckocsit támadó szövetséges harci gép látható. Az amerikai gépek ebben a hónapban már 2 millió röplapot szórtak le, míg januárban 4 milliót.