A Biztonsági Tanács kétharmada a háború ellen

2003.01.30. 09:57
A fegyverzetellenőrzések folytatását tartaná szükségesnek az ENSZ Biztonsági Tanácsának 11 tagja. A tanács szerdai ülésén egy az iraki háborúról szóló második ENSZ-határozat lehetőségét is megvitatták, Iraknak szűk határidőn belül kellene számot adnia fegyvereiről. Az Egyesült Államok titkosszolgálati bizonyítékokat ígér, gyorsítva ezzel a döntési folyamatot.
Hans Blix sok negatívumot tartalmazó jelentése és Bush elnök évértékelő beszéde sem győzte meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait az Irak elleni támadás megindításának szükségességéről - írja az AP. A tanács 15 tagja közül 11 további ellenőrzéseket tartana indokoltnak - mondták el diplomaták a hírügynökségnek.

Négyen a háború mellett

A BT szerdai ülésén fegyverzetellenőrzések folytatását támogatta három vétójoggal rendelkező állandó BT-tag, Franciaország, Oroszország és Kína, a tanács ideiglenes tagjai közül a békés rendezést pártolja Németország, Mexikó, Chile, Guinea, Kamerun, Szíria, Angola és Pakisztán. Az ideiglenes tagok közül egyedül Bulgária és Spanyolország foglalt állást az Egyesült Államok és Nagy-Britannia mellett.

Időt kérnek

"A többség időt adna az ellenőröknek. Amíg fennáll a válság békés rendezésének lehetősége, folytatnunk kell a folyamatot" - nyilatkozta az AP-nek Jean-Marc de la Sabliere francia ENSZ-nagykövet.A BT óvatossága azonban nem csillapította az amerikai háborús előkészületek ütemét. "Husszeinnek kevés ideje maradt fegyverrejtegetésének beismerésére" - jelentette ki Colin Powell amerikai külügyminiszter.

Gyorsuló előkészületek

Bush keddi évértékelő beszédében ígéretet tett az amerikai titkosszolgálatok az iraki fegyverprogramokról szóló információinak nyilvánosságra hozatalára. Bár a lépést a BT tagjai szinte valamennyien helyeselték, Szíria kételyeit fejezte ki. "Miért nem tették meg ezt korábban? Most már úgy tűnik, hogy ez is a háborús előkészületek része" - nyilatkozta Mikhail Wehbe szír ENSZ-nagykövet az AP-nek. Meglátása szerint az amerikaiak gyorsítani akarnak a döntési folyamaton.

Szerdai tanácskozásukon a BT tagjai a háború megindításáról szóló újabb ENSZ-határozat lehetőségét tárgyalták - erősítették meg az AP értesüléseit a tanács anonimitást kérő tagjai. A határozat várhatóan rövid határidőt szabna Husszein rezsimjének a követelések teljesítésére és a háború elkerülésére.