Az iraki hadsereg a megadásról tárgyal?

2003.03.12. 20:31
Donald Rumsfeld reményei szerint Amerika akár arra is parancsot adhatna az iraki hadseregnek, hogyan tegye nyilvánvalóvá megadását. Részleteket a kormány nem akarta közölni, mivel az megtorlásokhoz vezetne. Zavart azonban már a mostani közlés is kelthet.
Tárgyalásokat folytat az iraki hadsereggel a megadás lehetőségéről az Egyesült Államok. "Kapcsolatban állunk a hadsereggel" - nyilatkozta a CNN-nek Donald Rumsfeld védelmi miniszter. A tárgyalásokat nem egy neve elhallgatását kérő kormányzati tisztviselő szerint nem a védelmi minisztérium, hanem egy másik kormányzati szerv emberei folytatják.

Amerika parancsolna

Az amerikai remények szerint az iraki csapatok legalább egy része hajlandó harc nélkül megadni magát. Rumsfeld reményei szerint nyílt parancsokat adhatnak majd az irakiaknak arra, hogy hogyan jelezzék megadásukat - írja a CNN.

Zavarkeltés

A CNN-nek nyilatkozó tisztviselő nem kívánt részleteket közölni a tárgyalásokról, mivel az "megtorlásokhoz vezethetne a hadseregben". Szakértők szerint az amerikaiak állítása akár egyszerű zavarkeltés is lehet, melynek célja a bizalmatlanság fokozása az iraki hadseregben.