A szenátus is igent mondott az Irak elleni háborúra

2002.10.11. 08:06
Az amerikai szenátus - a képviselőház hasonló döntését követően - is megadta a felhatalmazást péntekre virradóra George Bush amerikai elnök kormányzatának ahhoz, hogy ha szükséges, katonai erőt alkalmazzon Irak ellen.
"Az iraki kormány többé nem viselkedhet törvényen kívüliként" - jelentette ki George W. Bush, miután az Egyesült Államok kongresszusának mindkét háza megadta az Irak elleni támadásra a felhatalmazást. Husszein kormányának így nem maradt más választása, mint az azonnali leszerelés - vélik elemzők.

A tétlenség nem megoldás

"A törvényhozás világosan a nemzetközi közösség és a Biztonsági Tanács tudtára adta: Husszein és törvényen kívüli rezsime komoly fenyegetést jelent a térség, a világ és az Egyesült Államok számára. A tétlenség nem megoldás, a leszerelés kötelesség" - idézi az AP Bush a szavazások után kiadott állásfoglalását.

A háború megindítására is felhatalmazást adó indítványt hetvenhét szenátor támogatta, míg 23-an ellene szavaztak. A Reuters anyagában kiemelte, hogy Bush nagy diadalt aratott, mert a demokraták irányítása alatt álló szenátus bár hosszú vitában, mégis könnyen elfogadta az amerikai elnöknek adandó felhatalmazást.

A béke Husszein felkészülésének esélyeit növeli

A szenátusi szavazást megelőzően a képviselőház 296-133 arányban fogadta el az Irak elleni katonai erő alkalmazására szóló kezdeményezést. A demokratákat megosztotta a vita az elnöki felhatalmazásról, a tervezetre 81-en mondtak igent, míg 126-an ellenezték.

A kongresszusi határozat értelmében az amerikai kormányzatnak a végsőkig együtt kell működnie az ENSZ-szel, ellenben ha a diplomáciai lehetőségek kimerültek, az elnök akár a világszervezet hozzájárulása nélkül is cselekedhet. Az elnöknek 60 naponként jelentést kell tennie a kongresszusnak a katonai erő alkalmazásának fejleményeiről. "Ha újabb esélyt adnánk a békének, azzal csak Husszeinnek adnánk újabb esélyt a felkészülésre" - indokolta a döntést John McCain, a republikánus párt egyik leginkább háborúpárti szenátora.

Rontaná a terrorizmus elleni harc hitelét

Richard Gephardt, a képviselőház demokrata kisebbségének a vezetője, a Fehér Ház és a képviselőház kompromisszumos határozattervezetének egyik formálója úgy vélte, hogy a határozat a lehető legjobb lehetőséget adja a diplomácia számára a konfliktus megoldására. Nancy Pelosi, a demokraták második számú vezetője a képviselőházban úgy vélte, hogy egy esetleges háború Irakkal aláásná a terrorizmus elleni harc érdekében George Bush elnök által létrehozott nemzetközi koalíciót.