Ostromgyűrű Nedzsef körül

2004.04.14. 14:08
Vadászbombázók törték meg a fallúdzsai tűzszünetet az éjszaka. Az F-15-ös repülők két lakóházat támadtak az amerikaiak ellenőrzése alatt álló városrészekben. Az amerikaiak Nedzsef köré is ostromgyűrűt vontak, bár óvakodnak a szent város elleni nyílt támadástól. Bush kész újabb csapatokat küldeni Irakba.
"Kedvező javaslatokat" tett a válság rendezésére a síiták lázadását szító radikális vallási vezető - állítja a közvetítéssel megbízott iraki küldött. Abdel-Karím al-Anzi azonban nem kívánta részletezni Moktada asz-Szádr javaslatait.

A helyzet megoldásához az Egyesült Államok Irán segítségét is kérte. A felkérést Svájc teheráni nagykövetsége közvetítette. Az Egyesül Államok és Irán az 1979-es iszlám forradalom, a síita papság hatalomra kerülése óta nem tart fent hivatalos kapocsolatokat.

Irán segítségét kérték az olaszok is. A külügyminisztérium az Irakban túszul ejtett négy olasz magánszemély kiszabadításához vár segítséget Teherántól és az iszlám országoktól.

Ostrom, bombázás

Az amerikai haderő ostromgyűrűbe zárta Nedzsefet. A múlt hét hétfőn a lázadó síiták kezére került várost két és félezer amerikai tengerészgyalogos zárta körbe. Az amerikaiak mindazonáltal elkerülnék a legszentebb síita város elleni frontális támadást, mivel az ostrom minden valószínűség szerint ellenük fordítaná a most még Amerika-párti mérsékelt síita többséget.

Ágyúval lőtték a szunnita lázadók állásait Fallúdzsánál az amerikai harcigépek. Az F-15-ös vadászbombázók két lakóházat támadtak, ahonnan az előző nap rakétákkal támadtak amerikai harcjárművekre. Nem tudni, az összecsapásnak voltak-e áldozatai.

Bush kitart

A két lakóház a város déli ipari negyedében található, amely az amerikai tengerészgyalogosok ellenőrzése alatt áll. A tengerészgyalogosok cáfolták, hogy a lövések a tűzszünet végét jelentenék.

A harcok ellenére Bush kitart iraki politikája mellett. Az Egyesült Államok kész újabb csapatokat küldeni az országba - jelentette ki az elnök kedd esti sajtóértekezletén. Bush továbbra is ragaszkodik a hatalomátadás eredetileg meghirdetett június 30-i időpontjához, és fontosnak tartja, hogy 2005 elején szabad választásokat tartsanak az országban.

Új országokat vonna be

Tekintse meg képeinket!
Bush új ENSZ-határozatot is szeretne Irakkal kapcsolatban, melynek révén újabb országok is bekapcsolódhatnának az iraki rendezésbe. A Fehér Házból a múlt héten kiszivárgott tervek szerint Bush Franciaország, India és Pakisztán bevonását tervezi.

Pakisztán fontolóra veszi az Egyesült Államok felkérését - közölte szerdán a dél-ázsiai ország külügyminisztériumának szóvivője. Arról azonban nem nyilatkozott, mikorra várható döntés az ügyben.

Az Egyesült Államokban tartózkodó Hoszni Mubarak mindeközben a megszálló csapatok a lakóterületekről történő kivonását javasolta. "Nincs más megoldás, csak a külföldi csapatoknak a lakott övezeteken kívülre történő kivonása. (...) Hagyjuk az irakiakat, vállalják ők a felelősséget más erők részvétele nélkül" - jelentette ki a CNN amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában.

Menekülők

Oroszország csütörötökön kezdi meg Irakban tartózkodó állampolgárai kimenekítését. A rendkívüli helyzetek minisztériuma hét repülőt küld Bagdadba és Kuvaitvárosba az Irakban orosz cégek alkalmazásában dolgozó 553 orosz és 263 volt szovjet állampolgár kihozatalára. Az első három gép várhatóan már csütörtökön elhagyja az országot.

Bejelentette iraki tevékenységének megszüntetését szerdán a Bidepa román magáncég, miután megölték az alkalmazásában álló egyik biztonsági őrt. A biztonsági őrt vasárnap ölték meg Hillában egy rajtaütés során, és a cég másik alkalmazottját megsebesítették. Mint Nicolae Dumitru, a Bidepa igazgatója közölte, fontolóra vették valamennyi, Irakban munkát vállaló alkalmazottjuk hazahívását.